Historiska vinnare stal showen

Uppdaterad
Publicerad

Damstafettlaget tog emot sina bragdmedaljer i kväll på Idrottsgalan. Prisutdelarna var delar av stafettlaget som tog OS-guld 1960 – och de bjöd på show.

Irma Johansson Öberg, Britt Strandberg och Sonja Edström-Ruthström såg till att Sverige tog damstafettguld på OS 1960 i Squaw Valley.

Johansson Öberg, 82 år, och Strandberg, 80, delade ut bragdmedaljerna till fjolårets OS-guldlag, och charmade publiken.

Idrottsgalan 2015

– När flickorna åkte kunde jag inte sitta. Jag sprang och... när Kalla kom var jag igång, säger Irma Johansson Öberg.

– Vi tackar för det, säger Britt Strandberg och vänder sig mot årets pristagare.

Medaljförvirring

Irma Johansson Öberg berättade också om förvirringen som skedde när hon och hennes lagkamrater skulle ta emot OS-guldet 1960.

– Prins Bertil delade ut medaljerna. Då upptäckte Sonja att vi fick bronsmedaljer. Men vi skulle ju ha guld. Prins Bertil ordnade det.

Hälsade till Kalla

Johansson Öberg och Strandberg delade ut medaljer till Anna Haag, Ida Ingemarsdotter och Emma Wikén, lagets fjärde medlem – Charlotte Kalla – var inte där.

– Vi saknar ju Kalla. Då måste vi skicka en hälsning. Hoppas att det ska gå bra för henne, hälsade Irma Johansson Öberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrottsgalan 2015

Mer i ämnet