AIK-spelarna tackar den fulltaliga publiken på Hovet. Foto: Bildbyrån.

AIK lockade mest publik på annandagen

Hela Hovet gungade när AIK visade klassen.

Inför fullsatta läktare, 8 094, besegrades Leksand med 3-2 i hockeyallsvenskan.

-Det var magiskt, sade matchhjälten Michael Lindqvist till TT efter den mest publikdragande matchen alla serier alla idrotter inräknade på annandagen.

AIK bjöd in till ”Gnagarnas julafton” när Leksand gästade Hovet på annandagen.

Och de svartgula supportarna slöt sannerligen upp. Läktarna var fulla till bristningsgränsen – och stämningen var nästan elektrisk, vilket inte var så konstigt.

Nere på isen var nämligen AIK numret större än det skadeskjutna Leksand. Segersiffrorna skrevs till 3-2, efter att Michael Lindqvist avgjort i tredje perioden.

-Att ha 8 000 personer i ryggen ger en jäkla energiboost. Det var fantastisk stämning, magiskt. Så det var kul att vi fick ge dem en vinst, sade Lindqvist.

-Men det blev lite onödigt spännande.

Storspelande målvakt

Att det blev onödigt spännande har Lindqvist rätt i.

För under långa stunder var det bara gästernas storspelade målvakt Frans Tuohimaa som höll kvar sitt lag i matchen.

-Man fattade faktiskt inte hur han räddade vissa puckar, sade Lindqvist.

Till slut kunde dock inte Tuohimaa stå emot.

Christian Sandberg trädde upp 1-0 i krysset med fem minuter kvar av första perioden.

I mittakten fortsatte AIK-dominansen och alla väntade på ett 2-0-mål. I stället kom en kvittering.

Tommi Paakkolanvaara satte 1-1 mitt i hemmapressen.

Leksands glädje blev dock kortvarig.

Jesper Frödén såg med sitt 2-1 till att AIK tog tillbaka kommandot, men åter en kom Leksand igen.

Johan Porsberger gjorde 2-2 och tände dalalagets hopp.

Ett hopp AIK släckte snabbt.

”Lite i underkant”

I numerärt överläge vispade Lindqvist in 3-2 – vilket blev avgörande.

-3-2 var i underkant. Vi gjorde det svårt för oss ibland, vi passade en gång för mycket, sade matchhjälten.

Segern ger AIK grepp om en av de två första platserna i tabellen som ger en plats i hockeyallsvenska finalen i vår. Men dit blickar inte Michael Lindqvist, än.

-Vi pratar inte om tabellen. VI ser bara nästa match, faktiskt, sade han.

Leksand är kvar i de nedre regionerna av serien.

Västerås vann mot Mora med 6-3 tack vare en stark slutperiod då de gjorde tre mål på fyra minuter, två av dem av Jeremy Williams.