Malmö Redhawks målvaktsess Oscar Alsenfelt. Foto: Bildbyrån

Alsenfelt om succésäsongen: ”Det handlar om skallen”

Uppdaterad
Publicerad

Malmö Redhawks målvakt Oscar Alsenfelt har haft en riktigt kanonsäsong där han bland annat tangerat rekordet i antalet hållna nollor på en SHL-säsong. I torsdagens Hockeykväll  klockan 21.30 möter Dusan Umicevic årets svenska succémålvakt.

Han tangerade rekordet för hållna nollor (9) över en och samma grundserie i SHL och blev utsedd till årets målvakt – men samtidigt som all statistik pekar till hans fördel så lyfter han själv fram något helt annat.

– För mig är hållna nollor och räddningsprocent inte det som definierar en bra målvakt. En bra målvakt för mig är en som kliver fram i avgörande lägen, vinner matcher och visar mental styrka, säger 29-åringen. 

Hockeykväll

 Oscar Alsenfelt upplevde en skadetyngd säsong förra året. Till den här säsongen värvade därför Malmö en etablerad vinnarmålvakt i Christopher Nilstorp. Han som redan har två SM-guld på sin meritförteckning.Det väckte samtidigt en lust i befintliga Alsenfelt som tvingades fokusera för att överhuvudtaget få spela. Resultatet – en braksuccé. 

– Jag stod inför ett vägskäl. Att antingen gå i en riktning där jag skulle kunna välja själv vart jag vill spela efter säsongen eller köra på i samma hjulspår och riskera att inte få förnyat förtroende av Malmö. Jag kom fram till att tiden är knapp och ska jag uträtta något så är det nu. 

”Tror att det handlar om skallen”

Du har en enastående grundserie bakom dig med fantastisk statistik – vad är förklaringen bakom succén?

– Jag har varken tränat mer eller hårdare. Jag har heller inte ätit mer hälsosamt eller sovit bättre, säger han och funderar en stund.

– Jag tror att det handlar om skallen. Jag har lyckats blockera negativa tankar och rikta energin rätt. Jag är en orolig person i grunden och förut kunde jag oroa mig över saker jag inte kunde påverka. 

Hur menar du då? 

– Jag kunde oroa mig över om jag skulle få stå nästa match om jag misslyckades med att ta ett friläge, till exempel. Idag är det annorlunda. Det handlar delvis om en mognadsprocess tror jag. 

Nu pratas det om NHL och KHL för dig – vad blir nästa steg? 

– Jag ville förut alltid veta vad för alternativ jag hade för annars gick jag runt och funderade på det. Återigen, det där med att fokusera på fel saker. Idag vill jag inte veta förrän efter säsongen. Jag kan få en hint om det behövs för att en affär inte ska gå i stöpet men inte mer än så. Jag kan ärligt säga att jag idag inte vet vart jag kommer att spela. Kanske Malmö eller så är ju Nordamerika eller KHL ett steg i rätt riktning i karriären, det håller jag med om.

Missa inte Hockeykväll, torsdag klockan 21.30 på svtsport.se och i appen!

Flera godbitar i Hockeykväll 21.30

Förutom mötet med Oscar Alsenfelt bjuder torsdagens Hockeykväll naturligtvis på flera godbitar. I ”Hockeykväll hyllar” lyfter experterna Mikael Renberg och Jonas Andersson fram sina favoritspelare från SHL-säsongen som gått – bland andra Skellefteås Joakim Lindström som årets forward.  Marie Lehmann träffar New York Rangers svenske målvaktsstjärna Henrik Lundqvist. Dessutom tippar experterna SHL-slutspelet, vi visar bilder från kvalet till kvalet till SHL mellan Karlskoga och AIK.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hockeykväll

Mer i ämnet