ARKIV: Se unge Anton Strålman i Timrå

Uppdaterad
Publicerad

Han rankas som en av Stanley Cup-slutspelets bäste backar tillsammans med Victor Hedman, men Anton Strålman har gått en lång väg från genombrottet i Timrå innan han nått till sin andra raka final, den här gången med Tampa Bay Lightnings.

Redan vid genombrottet i Timrå och Tre Kronor under säsongen 2006 insåg lagkamrater och tränare att då 20-årige Strålman var en talang utöver det vanliga och tränare Kent Johansson var stensäker i sin analys:

– Tyvärr är han lite för bra för oss, vi kommer inte få behålla honom särskilt länge. Det är ju kul för Anton, men mindre kul för oss, säger han till SVT Sport.

Strålman som draftades av Toronto där han spelade i två säsonger utan att nå den potential alla såg i honom. En flytt till Columbus Blue Jackets blev inte heller någon lösning, när han däremot hamnade i New York Rangers efter två år i Columbus så blommade han ut. Under förra årets slutspel så hyllades han av pressen trots att Rangers förlorade finalen mot Los Angeles Kings.

Lönetak och profilvärvningar gjorde att Strålman något överraskande hamnade i Tampa Bay, ett val som Rangers bitter fick ångra när de slogs ut av just Tampa Bay i semifinal.

Nu har han äntligen levt upp till den potentialen som både Kent Johansson och Jonathan Hedström såg i honom 2006 i Timrå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.