Backlund kallas tillbaka av Calgary. Foto: Bildbyrån

Backlund tvingas lämna World Cup

Uppdaterad
Publicerad

Tre Kronors forward Mikael Backlund har spelat färdigt i World Cup-ishockeyn.

Hans NHL-klubb Calgary tog beslutet på lördagen.

”Framför allt är det jättesynd för Mikaels egen del, sedan betyder det att vi inte har några alternativ på forwardssidan”, säger förbundskapten Rikard Grönborg.

Mikael Backlund skadade sig i den andra gruppspelsmatchen mot Finland och åkte på en hjärnskakning sedan han tacklats av backen Sami Lepistö i den tredje perioden.

I fredags kom uppgiften att det var en lättare hjärnskakning och att tidsplanen för skadan var dag för dag.

World Cup i ishockey

Men det svängde snabbt. På lördagen kom beskedet att det var färdigspelat att han fortsätter rehabiliteringen hemma i Calgary.

”Förlorar en duktig center”

– Det är ett beslut som Calgary och deras lagdoktorer har tagit, precis som att det varit klubben som tagit beslutet när andra spelare har blivit skadade under turneringen. Vi respekterar deras beslut och det är taget för spelarens bästa, för att han ska få bästa möjliga rehabilitering hemma, säger Grönborg.

– Vi förlorar så klart en väldigt duktig center som vi har använt i många situationer, framför allt i att döda utvisningar och i defensiva situationer.

Spelare som skadas under turneringen får inte ersättas, vilket innebär att Tre Kronor nu bara har sina tolv ordinarie forwards kvar i truppen. Patrik Berglund ersatte Backlund i fjärdekedjan redan i matchen mot Nordamerika då han gjorde målet som tog Sverige till semifinal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

World Cup i ishockey

Mer i ämnet