Foto: SVT/Scanpix

Blomdahl – busen som bytte sida

Uppdaterad
Publicerad

Efter den senaste tidens allvarliga hjärnskakningar i elitserien har diskussionen om det hårda spelet återigen blivit aktuell. AIK:s Patric Blomdahl var förr en av seriens värsta syndare – nu jobbar han för att få bort det smutsiga spelet.

Han var elitseriens värsta syndare. Patric Blomdahl erkänner nu att han inte brydde sig om han skadade andra spelare på isen.

-Tidigare har jag kört över folk till höger och vänster utan att bry mig. Jag har varit likgiltig inför andra spelares säkerhet, säger han till SVT.

Elitserien 2012-2013

Vill få tydligare regler

I dag skäms han för sitt beteende och har engagerat sig i spelarfacket Sico.

Han vill få ett tydligare regelverk mot hjärnskakningarna men känner att Hockeyligan inte stöttar den kampen.

Att öka respekten för med och motspelare är en sak. Det är där allting börjar. Men nästa steg blir hanteringen utav följderna vid en hjärnskakning.

Blomdahl vill ha en tydligare reglering vid händelse av hjärnskakning. Men känner att Hockeyligan ignorerar arbetarna, alltså hockeyspelarna i den här frågan.

”Man känner sig överkörd”

Blomdahl, som i dag spelar i AIK, vill införa ett så kallat ”impact test”. En modell som fungerar i NHL och som spelarna tror skulle kunna förlänga och rent av rädda många karriärer. Och får medhåll av Sicos ordförande.

-Man känner sig överkörd. Det känns inte som om Hockeyligan lyssnar på oss. Vi skulle kunna få ett mycket bättre samarbete med Hockeyligan, säger Blomdahl.

-Vi kan alltid bli bättre. Det gäller att se över de verktyg som vi använder och de verktyg som finns, som vi inte använder, säger Hockeyligans vd Jörgen Lindgren.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elitserien 2012-2013

Mer i ämnet