SVT-experten Maria Rooth tycker förbundskaptenen satt för lågt mål: ”De ska vara uppe och slåss om bronset”. Foto: Bildbyrån

”Boorks mål för lågt satta”

Uppdaterad
Publicerad

Leif Boork tonade ner förväntningarna på damhockeylandslaget inför hemma-VM i Malmö. Fel väg att gå, menar SVT Sports gästexpert Maria Rooth. ”Målen är för lågt satta”, säger hon.

Sverige har tagit två VM-brons sedan starten 1990. Det senaste kom 2007. När Leif Boork presenterade sin VM-trupp i måndags tonade han ner Sveriges chanser på medalj för att ”det finns ingen anledning att kaxa upp sig”.

Maria Rooth var med när Sverige senast tog brons i VM och var en av stjärnorna vid det historiska OS-silvret 2006.

Ishockey-VM damer

– Sverige har ett yngre lag i dag. Vi hade en högre medelålder med mer erfarenhet och hade lyckats behålla stommen länge. Det här laget har mycket att bevisa för sig själva, men även för tittarna. Vilka är de? Hur sätter de prägel på svensk damhockey? Laget har tappat många med lång rutin.

Vad är det som karaktäriserar det här svenska VM-laget?

– Kollektivet framför allt. Det är en stark grupp som driver åt samma håll, samma mål. De har inte många spetsspelare som sticker ut. De har några som är tongivande.

Vilka spelare är tongivande?

– Kim Martin är den stora profilen. Jennie Asserholt, kaptenen, är motorn i laget. Hon är enormt pådrivande. Visar hela tiden med sitt uppoffrande och tuffa spel hur vägen ska vara. Pernilla Winberg har varit med halva sitt liv. Hon är en viktig kugge i det här unga laget.

”En jätterolig uttagning”

Överraskningen i truppen är 16-åriga Hanna Olsson från Hälsö. Olsson, som är klar för spel i Djurgårdens IF kommande säsong, debuterade i A-landslaget med tre matcher på Åland i september.

– Hon är med för att hon kan prestera, sedan kommer hon inte spela mest av alla. Men hon kan spela helt utan press och visa vad hon går för. En jätterolig uttagning.

Rooth: För lågt satta mål

Förbundskaptenen Leif Boork tog ner förhoppningarna på medalj i hemma-VM rejält i samband med att truppen presenterades i Malmö. Han menade att inte mycket talar för att Sverige, som är sexa på världsrankingen, tar medalj. Något Rooth tycker är märkligt.

– Målen är lågt satta. Antagligen vill han sänka förväntningarna utifrån, men man kan tro lite mer på laget, tycker jag. Han är ny.

För Sverige har det handlat om femte- och sjundeplatser de senaste åren, även på OS. Men Sverige borde komma högre, menar Rooth.

– De ska vara uppe och slåss om bronset. Första- och andraplatserna är klara med tanke på hur det sett ut i år, USA och Kanada står i final.

”Kommer in med förändring”

Maria Rooth tror ändå att Leif Boork är rätt man att leda VM-laget.

– Jag har pratat en del med tjejerna och alla har varit positiva till hans ledarskap. Han har kommit in med förändring. Han är ett namn som skapar lite mediabrus när han uttalar sig. Han är väldigt rak och tydlig och vet vad han vill. De som litar på honom och tror på det han säger är med på båten, annars är man utanför laget helt enkelt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ishockey-VM damer

Mer i ämnet