Brynäs bröt mardrömssviten

Brynäs bröt en 15 matcher lång mardrömssvit mot Skellefteå när man vann med 2–1 på bortais. Gävlelaget närmar sig toppen av SHL samtidigt som Skellefteå nu åkte på sin fjärde raka förlust, inklusive CHL.

Efter sex succésäsonger med finalspel varje gång kan det här bli säsongen när också Skellefteås suveräna svit bryts.

Av två anfallsglada lag var det Brynäs som hade högsta farten från start. Men 0–6 i skott efter fyra minuter var 9–6 tio minuter senare när hemmalaget jobbat sig ur Brynäs grepp och själva kommit till några farliga lägen.

Skellefteå kom till matchen med tre raka bortaförluster och 2–13 i målskillnad. En gemensam nämnare för matcherna var att laget inte varit på tårna i början. Nu började Skellefteå lika tveksamt.

Tog ledningen

Brynäs tog ledningen med 1–0 efter 3.16 i mittenperioden när en helt ensam Jonathan Pudas bara några meter från Skellefteås mål kunde dundra upp pucken i nättaket.

Sedan tog Niclas Burström över huvudrollen på isen för ett tag. Skellefteåbacken tar för sig mer och mer offensivt och trodde att han kvitterat till 1–1 när han forcerade in pucken. Men domarna ansåg efter videogranskning att han stört den storspelande Brynäsmålvakten David Rautio och dömde bort målet. Strax efter hade Burström bara att lägga in kvitteringen i öppet mål – då kom Rautios klubba farande och det blev inget mål den gången heller.

Höll undan

Men trägen vinner. Hete Burström fick sitt mål efter 13.09 i den andra perioden när han träffades av ett skott från Joakim Lindström så att pucken gick i mål. Målet betydde reducering till 2–1 eftersom Brynäs Jonathan Granström dryga minuten tidigare visat hetaste viljan framför Skellefteåmålet och utökat lagets ledning.

I slutperioden jagade Skellefteå kvittering och skapade en hel del målchanser men Brynäs kunde hålla undan till en välförtjänt seger.

Skellefteå kom till matchen med en förkrossande statistik mot Brynäs. Inte sedan i november 2013 hade Brynäs lyckats vinna och de 15 senaste mötena lagen emellan hade samtliga slutat med Skellefteåseger. Men i år ser vi ett annat Brynäs och nu är mardrömssviten bruten.