Simon Bertilsson avgjorde för Brynäs – igen. Foto: Bildbyrån

Bertilsson avgjorde för Brynäs – efter maratonmatch

Simon Bertilsson är på god väg att bli stor slutspelshjälte för Brynäs.

Han klev för andra hemmamatchen i rad fram och avgjorde för Brynäs i Gavlerinken – i femte perioden.

– Vi hade inte så många lägen. Vi stängde ner varandra ganska bra. Då blir det sådana här matcher, där båda jagar ett mål, säger Bertilsson till C More efter rekordmatchen.

Linköping vann i onsdags med 2-1 efter två raka förluster och reducerade till 1-2 i möten i SM-kvartsfinalen. Och det var i den andan som laget fortsatte i första perioden för att jaga ny reducering. Vilmos Gallo var närmast av alla, när han kom fri framför mål och enbart behövde sätta dit klubban för att måla, men misslyckades med att träffa pucken.

Det satte punkt för Linköpings anfallsspel. Brynäs tog över spelet och skapade flest chanser, men få riktigt farliga.

– Vi är lite på hälarna. Brynäs får snurra lite för mycket med oss i egen zon. De sätter bra press på oss, samtidigt som vi inte är tillräckligt noga i uppspelsfasen, sa Linköping-backen Gabriel Carlsson till C More i paus.

Ovan målskytt avgjorde rekordmatchen

Efter en jämn och mållös andra period, så höjdes tempot i matchen i tredje perioden. Brynäs var vid flera tillfällen nära att avgöra matchen, men lyckades inte förvalta flertalet klara målchanser. Marcus Högberg stängde igen i Linköpingmålet.

Och det dröjde innan avgörande skulle komma i matchen. Det tog till och med så pass lång tid att matchen slog sig in i rekordböckerna som SHL:s längsta mållösa match. Med lite mer än fyra minuter kvar av femte perioden klev Simon Bertilsson fram och avgjorde matchen till 1-0. Det var hans fjärde mål under säsongen och andra i slutspelet, då han även avgjorde första kvartsfinalen till 3-2.

– Det satt hårt inne. Det var många trötta ben i sudden, så det var skönt att peta in den till slut. Det gäller bara att försöka hålla uppe fokuset hela tiden, säger Brynäs-målvakten David Rautio, som numera hållit nollan längst i en SHL-match, till C More.

Brynäs har sålunda chans att ta sig vidare till semifinal, när lagen återigen drabbar samman på söndag i Saab Arena.