Nytt hattrick av Clark ger Brynäs hopp Foto: Bildbyrån

Clarks andra hattrick ger Brynäs finalhopp

Uppdaterad
Publicerad

Brynäs pressade fram en sjunde och avgörande SM-semifinal via imponerande 6-0 (3-0, 2-0, 1-0) på hemmaplan med god hjälp av matchhjälten Kevin Clark.

Kanadensaren slog till med sitt andra hattrick i matchserien mot Frölunda som nu hamnar i ett avgörande i Göteborg på långfredagen.

Det var en måstematch för Brynäs utan viktiga backarna Simon Bertilsson och Elias Fälth och Gävlelaget sattes under hård press av gästande Frölunda som mitt i första perioden hade 10-2 i skott, stärkta av bland annat ett powerplay.

Men Brynäs svarade med en häpnadsväckande effektivitet, ett lag som fick tillbaka Ponthus Westerholm, något som tvillingbrorsan Pathrik tackade för. Deras samarbete gav 1-0 inför en hemmapublik som fick jubla mer.

Första Frölunda-utvisningen utnyttjades per omgående. Hattrickskytten i senaste hemmamatchen, Kevin Clark, slog till med 2-0 efter 15.34 och han hade mer att komma med.

Och på tal om återkomster, i senaste Gävle-matchen återvände Tomas Zaborsky efter lång skadefrånvaro och nu skickade han in 3-0, assisterad av tvillingarna Westerholm, totalt sett tre mål på fem skott av Brynäs.

Nytt hattrick av Clark

Frölundas elände fortsatte tidigt i mittperioden när Clark tog sikte mot en favorit i repris, först 4-0 efter 3.00 och sen även 5-0 med 5.20 spelat, ett nytt hattrick av den 29-årige kanadensaren, som därmed också tangerade Frölundas Casey Wellmans nio slutspelsmål.

– Det är skönt att ha honom, han har ju blixtrat till hemma förr, sa Brynäs-tränaren Thomas Berglund som ju till nästa byts ut mot Roger Melin men fortsatt har chans att bli guldtränare.

Frölunda-coachen Roger Rönnberg svarade med att byta målvakt, ut med Johan Gustafsson mot Dan Bakala som var nära att hålla nollan, men fick ge sig med två sekunder kvar när defensive kämpen Jonathan Granström fick sätta 6-0.

Desto gladare då Felix Sandström som fick hålla nollan, en skön replik från Brynäs som i förra matchen, i Scandinavium, blev mållösa för första gången i slutspelet.

Nu väntar en riktig rysare i avgörande mötet på långfredagen, en sjunde match som Frölunda också tvingades ta till i kvartsfinalserien mot Skellefteå. Om nu det ska hjälpa laget även den här gången.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.