Oscar Dansk blev förste målvakten någonsin att hålla nollan för nya NHL-klubben Vegas Golden Knights. Foto: TT

Dansk höll nollan i ny Vegas-skalp

Uppdaterad
Publicerad

Utdömda Vegas Golden Knights tog sin åttonde seger av nio i NHL-starten.

Samtidigt blev svenske keepern Oscar Dansk klubbens förste målvakt någonsin att hålla nollan i NHL.

– Det har varit oväntat, men väldigt kul, säger han om din drömstart, enligt nhl.com.

Få trodde rookielaget Vegas Golden Knights – i de flesta experttips tippade sist av samtliga lag – skulle vara NHL:s hetaste lag så här långt.

Och det var nog ingen som tänkte att tredjemålvakten Oscar Dansk skulle spela en nyckelroll i världens bästa hockeyliga innan oktober månads slut. Men skador på Marc-André Fleury och Malcolm Subban har gett honom en chans han inte ser ut att släppa.

Hyllas av tränaren: ”Enastående”

Matchen mot Colorado var hans tredje NHL-start i karriären och slutade med tredje raka segern. Dessutom tog han sin och klubbens första nolla någonsin.

– Oscar var enastående. Han gjorde några snygga räddningar, speciellt tidigt i matchen när det stod 0–0, säger Vegas succétränare Gerard Gallant på presskonferensen och fortsätter:

– Han är en ung målvakt som kommer in under mycket press och han spelar stabil hockey och ett bra lagspel. Vi är jätteglada över hans prestation.

Räddade 32 skott

Den svenske keepern motade 32 skott. I andra änden av isen sköts bara 21 skott – men Vegas gjorde mål på var tredje och vann därför med utklassningssiffror. Lagets andra Oscar – Lindberg – stod för ett mål och blev utsedd till matchens andra stjärna.

Vem den förste stjärnan blev behöver knappt sägas – en 23-årig målvakt från Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.