Målet som tog Frans Nielsen och Lag Europa till final i World Cup. Foto: Bildbyrån

Danske World Cup-hjälten: ”Det är helt galet”

Uppdaterad
Publicerad

En dansk i en av världens största hockeyfinaler. Frans Nielsen hoppas kunna smälla av några dynamitgubbar mot Kanada.”Det är helt galet”, säger han till SVT Sport.

Han är en ovan syn på en hockeyrink. I alla fall på den här nivån. Men lag Europa har många spelare från olika länder som svetsats samman till en enhet som knäckt de flesta.

Coachen Ralph Krueger hyllade Frans Nielsen som en av NHLs bästa centrar på presskonferensen.

World Cup i ishockey

Den 32-årige danske Detroit-forwarden hade aldrig kunnat tänka sig att han skulle nå ända till en World Cup-final.

”Helt galet”

– Jag trodde aldrig att jag skulle få spela i turneringen Jag kommer ihåg den från när jag var yngre och spelade i Sverige. Nu står man i en final. Det är helt galet, säger han.

Nu möter man jättefavoriten Kanada i en historisk final för laget utan land. De som inte har någon historik eller någon morgondag.

– Det är fantastiskt. Det var inte många som trodde på oss och vi visste inte heller var vi stod. Vi kom ihop snabbare (som lag, reds anm) än vad jag upplevt förut, alla jobbar stenhårt för varandra på isen och har köpt sättet att spela. Då kommer man långt, säger han.

Hur ser du på era chanser mot Kanada?

– Det är klart att de är favoriter, men vi ska göra vårt bästa. Jag tycker att vi är ett av de smartaste lagen i turneringen och riktigt bra defensivt. Vi ska försöka där de är som sämst, på att försvara sig. Vi ska få dem att göra det, men då måste vi få tag på pucken också, hehe.

Vad blir skillnaden mot Sverige?

– På målvakts- och backsidan är Sverige lika bra, men offensivt finns det några som man måste ha koll på. Men det är inte många som ligger under mot Sverige och vinner. Vi har visat att vi kan också.

Har du någon dansk flagga i bakfickan, just in case?

– Jag får hitta en. Jag har en på tröjan i alla fall, hehe.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

World Cup i ishockey

Mer i ämnet