Djurgården klart för historisk SM-final

Uppdaterad
Publicerad

Djurgården är klart för SM-final efter 2–1 i matcher mot fjolårsfinalisten Linköping.

Förstakedjan – Andrea Dalen, Hanna Olsson och Tina Enström – såg till att skriva historia för Stockholmslaget, som vann den avgörande matchen med 3–1.

På lördagen var det HV71 som lyckades ta sig till SM-final i SDHL-hockeyn för första gången i klubbens historia. Laget slog ut förhandsfavoriten och det regerande mästarlaget Luleå med 2–0 i matcher, båda på straffavgöranden.

Dagen efter var det Djurgårdens tur att skriva historia.

Efter att ha nollat Linköping i den första semifinalen, seger 3–0 borta, lyckades Linköping ta det till en tredje avgörande efter seger med 3–1 på Hovet på lördagskvällen.

Norskan hjälte

Men Djurgården samlade sig, och när det verkligen gällde klev lagets förstakedja fram på Stora Mossen i Stockholm.

Andrea Dalen gjorde 1–0 i slutet av den första perioden – forwardens sjätte mål i slutspelet. Norskan spelade sedan fram till kedjekamraten Hanna Olsson som sköt in 2–0 i början av andra, och till Tina Enström som gjorde 3–0 i tredje. Linköping reducerade, men kom inte närmare än 3–1, och i stället kunde Rebecca Stenberg göra 4–1 i slutminuterna.

Det första finalmötet (bäst av tre) mellan Djurgården och HV71 spelas på onsdag och sänds i SVT:s app och på sajten från klockan 19.00. Även de andra finalmatcherna sänds i SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.