Djurgården vände mot Skellefteå

Uppdaterad
Publicerad

”Första målet vinner”.

Det gällde för både Djurgården och Skellefteå inför lagens möte i SHL-ishockeyn på torsdagskvällen.

Skellefteå gjorde första målet – men Djurgården vände och vann i förlängning.

Att göra det första målet i en ishockeymatch är så klart inte helt oviktigt.

Men för vissa lag är det – åtminstone enligt statistiken – viktigare jämfört med vad det är för andra.

SHL

Torsdagens möte var dels en match mellan mesta mästaren Djurgården och de senaste två årens mästare Skellefteå.

Men det var också mötet mellan de två lag som efter 21 omgångar hade bäst vinstprocent efter att ha gjort det första målet. Gästande Skellefteå hade måljublat först i 13 matcher – elva gånger hade det resulterat i tre poäng och bara en gång i noll.

Anderssons första

Hemmalaget Djurgården hade gjort matchens första mål elva gånger. Det hade räckt till åtta trepoängare, dessutom hade inget lag vänt till att nolla Djurgården.

I den omvända statistiken hade Djurgården släppt in matchens första mål tio gånger – och aldrig lyckats vända det till tre poäng. Däremot blivit poänglöst sju gånger.

Så, när Skellefteå tog ledningen efter 9.47 i den första perioden – Erik Anderssons första fullträff för säsongen – var det inte mycket mer att spela om på Hovet?

Nej, det såg inte ut att vara det.

Skellefteå dominerade den första perioden och radade upp chanser, även om Djurgården via ett starkt powerplay skapade flera kvitteringslägen.

Nära men ändå inte

Den andra perioden blev betydligt mer temposvag och händelsefattig.

I tredje försökte Djurgården, men kvitteringsjakten såg ut att bli förgäves.

Fram till att Mikael Samuelsson, i spel sex mot fyra, dundrade in 1-1 med bara 15 sekunder kvar av ordinarie tid och ordnade förlängning.

Där avgjorde Robin Álvarez i friläge. Djurgården var därmed snabbt tillbaka på poängspåret igen efter att sviten på sju raka matcher med poäng bröts efter 3-5 borta mot Leksand i tisdags.

Ibland räcker det långt med att göra första målet. Ibland får man nöja sig med en poäng, som Skellefteå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SHL

Mer i ämnet