Arsi Piispanens Oskarshamn är en av de allsvenska klubbarna som har dålig ekonomi. Foto: Christian Örnberg/Bildbyrån

Efter kriserna: allsvenskan skärper kraven

Uppdaterad
Publicerad

Först svajade ekonomin i Almtuna. Sedan i Timrå och AIK. Och nu även Oskarshamn.

Hockeyallsvenskan har sin kanske tuffaste säsong någonsin – vid sidan av isen.

Nu kommer det tas krafttag för att förbättra klubbarnas ekonomi.

”Så här kan vi inte ha det”, säger ligans vd Stefan Bengtsson.

Serien är rekordjämn. Lagen innehåller mängder med namnkunniga spelare och fler lag än någonsin kommer ha möjlighet att gå upp i SHL då Sveriges högsta serie ska utökas med två lag till nästa säsong.

Men vid sidan av isen har det varitit ovanligt skakigt. Inte mindre än fyra av seriens 14 lag har under säsongen gått ut med att de har ytterst ansträngd ekonomi.

Hockeyallsvenskan 2014-2015

”Ett bottenrekord”

Senast i raden är AIK, som har gått ut och bett supportersammanslutningen ”Den Svarta Massan” om två miljoner kronor i lån. Samt Oskarshamn, som i går meddelade att de hoppas kunna sälja arenans mediakub för två miljoner kronor till kommunen.

Hockeyallsvenskans vd Stefan Bengtsson medger att det har varit en ekonomiskt jobbigare säsong än vanligt.

– Det är nog kanske ett bottenrekord på det viset, om man får säga så, säger han till SVT Sport.

– Det är helt klart att vi inte har haft så många klubbar som har haft problem samma år någon gång tidigare.

”Ska inte frestas”

I SHL presenterade man nyligen en ny elitlicens, där man bland annat kommer att kräva större arenor, samt fyra miljoner kronor i eget kapital för att få spela i den högsta hockeyligan. Hockeyallsvenskan tänker gå en liknande väg.

– Det finns diskussioner som går i den här riktningen. Vi ska försöka sätta högre krav för att man inte ska frestas att budgetera med intäkter som man inte har, säger Stefan Bengtsson.

Så det kan bli liknande krav som i SHL?

– Absolut. Vi har under det senaste året haft samma diskussion och kommer för svenska ishockeyförbundet ganska snart presentera våra krav för hur kraven ska se ut för hockeyallsvenskan.

– Tyvärr är det ganska få klubbar i hockeyettan som mår bra ekonomiskt. Vi måste se till att de klubbar som kanske ska kvala i hockeyallsvenskan framöver inte startar med en tung ryggsäck ekonomiskt. Vi har egentligen samma syn som SHL.

Exakt hur kraven kommer se ut är dock oklart.

– Alla klubbar är överens om att vi måste skärpa kraven, men vi är inte alls klara med hur kraven ska se ut.

”Varit överoptimistiska”

Bengtsson anser att Hockeyallsvenskan mår väldigt bra sportsligt. Men ekonomiskt medger han att det inte är lika bra.

– Det har kostat på att hålla så hög sportslig kvalitet, det är min slutsats.

Varför har det blivit så?

– Den enkla svaret på din fråga är att man har varit överoptimistiska när det gäller att budgetera sina intäkter.

”En krisbransch”

Stefan Bengtsson ser det dock som ett brett problem.

– Men det är ett fåtal klubbar i hockeyallsvenskan som mår bra ekonomiskt. Tyvärr gäller det för all svensk elitidrott. Det är inte bara i hockeyallsvenskan som klubbarna har det jobbigt ekonomiskt, säger han och fortsätter:

– Svensk elitidrott är i vissa avseenden en krisbransch. Man måste ta ett ordentligt grepp om det för att se hur man kan hjälpas åt och råda bot på det, och kanske även sätta nya regler kring exempelvis elitlicens som verkligen styr upp det. För vi kan inte fortsätta ha det så här, det är helt klart.

Krislagen i hockeyallsvenskan

Timrå: Var ytterst nära konkurs då klubben hade en skatteskuld på 1,5 miljoner kronor och klubben var sen med löneutbetalningarna. Klubben ville inte köpa arenan, men undvek konkurs i sista stund då kommunen gick med på att betala ut driftsbidraget tidigare än vad avtalet sade, samt att näringsblivet bidrog med pengar.

Almtuna: Trots att laget överraskat i tabellen har klubbens ekonomi fortsatt att förvärras. De släppte därför ett par spelare i slutet av transferfönstret.

AIK: Var nära konkurs i fjol, men räddades då av vd:n Thomas Johansson som gick in med egna pengar. Nu är det kris igen. De har dragit in en insamlingskampanj, och supportersammanslutningen ”Den Svarta Massan” uppger att AIK frågat dem om ett lån på 2 miljoner kronor.

Oskarshamn: Upgper att de behöver få in miljonbelopp för att reda ut säsongen, och hoppas kunna lösa det genom att sälja arenans meduekub för 2 miljoner kronor. Hoppas även kunna sänka hyreskostnaderna för arenan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hockeyallsvenskan 2014-2015

Mer i ämnet