Per Elofsson. Foto: SVT

Elofsson väntar fortfarande på testresultat

Uppdaterad
Publicerad

Per Elofsson vill fortfarande att alla korten läggs på bordet i frågan om höga blodvärden. Han behöver dock förbundets hjälp med att få fram sina testresultat.

– Jag har plockat fram allt som jag själv har kunnat. Det första värdet som jag har är från 1993 då jag var 16 år, säger Per Elofsson, VM-guldmedaljör och SVT:s sports expertkommentator.

Per Elofsson behöver förbundets hjälp med att få fram sina testresultat mellan åren 1998–2003. Per-Erik Yttergård, nationell chef på skidförbundet, hanterar ärendet och meddelade Elofsson för några veckor sedan att det drar ut på tiden på grund av att det är många läkare inblandade. Men att de jobbar så fort de kan.

Höga blodvärden inom längdskidor

– Det är många läkare inblandade och jag har tyvärr inte fått in allt ännu men jag ska ligga på dem hårdare. Har vi det här klart till augusti så är jag nöjd, säger Yttergård till SVT Sport.

– Jag hade hoppats att vi skulle haft alla värden innan midsommar men jag förstår att det kan vara besvärligt för förbundet, säger Elofsson.

Efter Uppdrag Gransknings avslöjande i vintras, under skid-VM i Val Di Fiemme, om att flera toppåkare inom längdskidåkning hade väldigt höga blodvärden på 1990-talet engagerade sig Elofsson i frågan. Och han vill fortfarande att alla kort ska läggas på bordet.

– Frågan är fortfarande aktuell. Det dök upp många frågetecken. Uppdrag Granskning hade kanske inte täckning för allt i programmet men det var ett bra initiativ som skapade en bra debatt. Förhoppningsvis leder det till att vi framtiden får tävla på lika villkor – det är det vi vill. Och det har utan tvekan förekommit många fuskare under vissa perioder.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höga blodvärden inom längdskidor

Mer i ämnet