Besvikelsen är Ericssons tändvätska

Uppdaterad
Publicerad

Sverige möter ett starkt Kanada i kvartsfinalen i VM ikväll. En svår uppgift för ett Tre Kronor som inte har imponerat så här långt. Besvikelsen efter förlusten mot ryssarna är stor och kommer att fungera som tändvätska i kvartsfinalen.

– Besvikelsen från Rysslandsmatchen får oss att känna att vi måste spela mycket bättre, säger Jimmie Ericsson till SVT Sport.

Ryssarna var överlägsna i tisdags och Sverige kommer att åka ur VM om det spelet upprepas mot Kanada. Det är den svenske förbundskapeten, som kan göra sin sista match i båset,  medveten om.

Ishockey-VM

”Har inte så lång sändningstid”

Pär Mårts var givetvis inte nöjd efter förlusten mor Ryssland och vet att mycket måste förbättras till ikväll för att kunna rå på Kanada.

– Ni har inte så lång sändningstid tror jag, säger Mårts om vad som måste förbättras till mötet med Kanada

Vad talar då för att Tre Kronor plötsligt hittar ett vägvinnade spel? Enligt lagkapten Jimmie Ericsson finns spelet där. Det gäller bara att plocka fram det.

”Goda förutsättningar”

– Presterar vi den hockeyn vi kan göra, gör vi våra grunder fullt ut och startar matchen när pucken släpps så har vi goda förutsättningar att lyckas. Gör vi inte det har vi inte speciellt goda förutsättningar, konstaterar den svenske lagkaptenen.

– Det är klart att som lagkapten vill man visa vägen och då gäller det att ta kommandot redan i första bytet. Vinna vill man såklart men att man är beredd att offra allt också, säger han på kraven på sig själv.

”Markström måste stå på huvudet”

Ericsson i all ära men för att Tre Kronor ska kunna fälla Kanada krävs att vi håller tätt bakåt. Jakob Markströms insats kommer bli avgörande tror förre stormålvakten Kim Martin, som gästade Dusan Umicevic i VM-soffan i morse.

– Han har hållt kvar Sverige i turneringen. Han måste göra sin bästa match i turneringen och kommer behöva stå på huvudet i dagens match, speciellt som spelet sett ut i försvarszon hittills säger Martin om Markström.

– Men utespelarna måste ta ett extra kliv också, säger Martin.

Men räkna med att Ericsson, Markström och resten av spelarna kommer få göra hela jobbet själva. Något vidare stöd från läktarna lär det inte bli.

Ryssar hejar på Kanada

– Vi ryssar hejar på Kanada, säger Alex, en rysk hockeyintresserad försäljare på gatan i St Petersburg.

– Ryssarna på plats hoppas jag håller på Sverige, säger Ericsson, som vann guld med SKA St Petersburg i KHL ifjol.

Men Alex på gatan tror inte Ericsson får sitt stöd.

– Hela vårt land väntar bara på en enda match: Ryssland mot Kanada.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ishockey-VM

Mer i ämnet