Tortorella: ”Jag skämde ut mig själv”

Uppdaterad
Publicerad

I 16 säsonger har han basat över fyra olika klubbar i NHL – men han är lika känd för sitt heta temperament som för sina framgångar. 2014 stängdes han av utan lön i 15 dagar.

– Jag skämde ut mig själv och vissa bra saker som jag uträttat kanske glöms bort, men det får jag leva med, säger John Tortorella i en exklusiv intervju med SVT Sport.

Han har bett journalister dra åt helvete, tjafsat med tränare och öppet kritiserat spelare.

En snabb sökning på John Tortorella ger en bild av en person man inte gärna retar i onödan. 2014 hamnade han i en uppmärksammad situation som han i dag ångrar djupt.

Hockeykväll

– Jag var rasande. Jag sa till mina spelare att om han (Calgarys tränare Bob Hartley) vill slå er på käften så kommer jag slå honom på käften. Jag gjorde det för mina grabbar, för jag kunde inte stå ut med mig själv att bara låta det ske, säger Tortorella i en exklusiv intervju med SVT Sport.

”Ville skada mina spelare”

Tortorella tränade Vancouver, med bröderna Henrik och Daniel Sedin i spetsen, och skulle till att ställa sin förstaformation på isen. Han såg hur motståndarna, Calgary med tränaren Bob Hartley, formerade – med enkom busar.

Då förstod Tortorella vad som väntade.

– Jag visste vad han höll på med. Han ville skada mina spelare, jag bad om ursäkt till killarna innan nedsläpp. Jag sa: ”De kommer inte vilja spela, de kommer vilja slåss”.

Stängdes av utan lön

Han sprang efter Calgarys tränare i spelargången och tumult uppstod. Allt fångades på bild och Tortorella stängdes av utan lön i 15 dagar av NHL. En mörk del i hans tränargärning som kan komma att förfölja honom livet ut.

– Jag ångrar mig djupt. Jag skämde ut mig själv, min familj och hela samhället jag verkade och levde i och vissa bra saker som jag uträttat i den här ligan kanske glöms bort på grund av detta men det får jag leva med.

Förvandlade unga laget till segermaskin

Tortorella har vunnit Stanley Cup med Tampa Bay och blivit utsedd till NHL:s främste coach. Han har ansvarat för såväl New York Rangers som Vancouver och basade över USA:s landslag så sent som i World Cup. 

I dag tränar han Columbus Blue Jackets, ett på förhand bottentippat lag som gjort succé i ligan. Amerikanen förvandlade det unga laget till en segermaskin som radade upp 16 raka segrar och bara var en match ifrån att slå rekordet i NHL på 17 raka vinster (innehas av Pittsburgh). En av förklaringarna? Han utmanade deras stolthet. 

– Jag förklarade tidigt att de har noll respekt i den här ligan. ”Alla kommer ha er sist i sin tabell inför säsongen”. Jag talade om för dem att om de ska få respekt så måste de förtjäna den.

”Oerhört priviligerade grabbar”

Han berättar att han alltid kräver fullt engagemang från spelarna.

– Det här är oerhört priviligierade grabbar. Med de pengarna som slängs runt i den här ligan så måste jag kräva full professionalism. De är så priviligierade precis som jag. Jag tjänar enorma pengar och då är man skyldig att ge tillbaka.

Vad gör dig mest förbannad när det gäller spelarnas beteende? 

– Att se en spelare inte nå sin potential gör mig förbannad.

Tvingade Wennberg att skjuta

Tortorella beskrivs som extremt rak och ärlig. Så pass att det emellanåt kan bli hett om öronen för spelarna. Det fick svenske succéspelaren Alexander Wennberg erfara.

Wennberg har gjort sig känd som en framspelare men använder, enligt Tortorella, alldeles för sällan sitt fina skott.

– Han blåste av en träning och radade upp puckar och tvingade mig skjuta samtidigt som alla andra stod och såg på. Det var annorlunda men det gav den effekt han sökte. I matchen dagen efter gjorde jag mål från den positionen, berättar Wennberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hockeykväll

Mer i ämnet