Experterna om kvalsystemet: ”För krångligt”

Uppdaterad
Publicerad

Mora vann mot Karlskoga och är därmed klart för SHL-kval mot Leksand. Hoppet är dock inte helt ute för Karlskoga, som via en komplicerad väg där man möter segraren i allsvenska slutspelsserien, kan komma att ställas mot Rögle och i så fall kunna ta sig till SHL...

– Det är för krångligt, säger SVT:s expert Jonas Andersson i Hockeykväll.

I Hockeykväll gjorde programledaren Marie Lehmann ett försök att på ett pedagogiskt sätt förklara hur kvalet går till – men det blev en smula rörigt.

Slutsatsen för SVT:s experter var dock klar.

Hockeykväll

– Det är för krångligt. Jag gillar att det är bäst av sju, när de väl kommer så långt. Men annars kan jag inte se att det är något annat än en ekonomisk aspekt i att spela så många matcher, säger Jonas Andersson.

”Det är ryggraden i svensk idrott”

Mikael Renberg är mer kritisk.

– Jag tycker inte om det. Systemet är byggt för att SHL-lagen ska ha lite fördel. Man vill ha ett trögt system, det ska vara svårt att åka ur SHL. Det tycker jag inte är bra. Ryggraden i svensk idrott är att man kan vandra upp och ner i seriesystemet, det är det som håller idrotten vid liv, säger Renberg.

– Jag förstår att det finns en ångest i SHL-klubbarna över ekonomin och så, men det är idrott. Det ska finnas en vinnare och en förlorare, det är det det handlar om.

Vad skulle du vilja förändra?

– Det lag som kommer sist i SHL åker ur direkt och det lag som vinner Hockeyallsvenskan går upp direkt. Sedan kan man kvala om kanske en eller två platser till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hockeykväll

Mer i ämnet