Thomas Bodström är advokat för den åtalade ishockeyspelaren. Foto: Bildbyrån

Ett års fängelse efter hockeybråk

Uppdaterad
Publicerad

Ett bråk under en hockeymatch ledde till polisanmälan. Nu har den anmälde spelaren dömts till ett års fängelse för grov misshandel. ”Det är som ett lotteri. Ibland leder våld inom hockeyn till åtal, och ibland glorifieras det”, säger spelarens advokat Thomas Bodström till SVT Sport.

I januari hamnade två spelare i bråk under en match i en lägre hockeydivision. Händelsen polisanmäldes och ledde senare till åtal.

Den nu dömde spelaren ska ha tagit strypgrepp på motståndaren, så att denne förlorat medvetandet. Han hävdar däremot, att han genomförde sin handling för att stoppa motståndarens slag.

I början av juli kom domen.

Tingsrätten valde att följa åklagarens linje, och dömde spelaren till ett års fängelse för grov misshandel. Han ska även betala 24 084 kronor i skadestånd.

”Borde inte leda till åtal”

– Jag är förvånad över att det fortfarande är ett lotteri. Ena stunden slåss hockeyspelare i TV och hundratals poliser och åklagare ser det utan att lyfta ett finger. Men vid det här tillfället, när det är en brottningsmatch, då ska det väckas åtal, och bli en fällande dom, säger Thomas Bodström, spelarens advokat.

– Det finns ett regelsystem som stänger av spelare. Det borde vara utagerat för länge sen, och borde inte leda till åtal. Men om man väcker åtal borde det ske i samtliga fall. Det kan inte vara åtal ibland, och ibland glorifierande att ta stryk och ta fajten.

Hockeyspelaren förvånad

En överklagan till hovrätten är redan inlämand.

– Det blir en helt ny prövning. Det är mycket märkligt att det inte är någon som helst likhet inför lagen, oavsett om det gäller elitserien eller en lägre division som i det här fallet, säger Bodström.

Enligt Bodström är den fällande domen ovanlig.

– Det är ganska sällan det leder till åtal, ännu mindre till fängelse. Det är tur att man kan överklaga, säger han.

Hur mår din klient?

–  Han är förvånad, men har stort hopp om att domen kommer att ändras, säger Bodström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.