Färjestads fiasko – Brynäs glädje

Med bara en dryg minut kvar av matchen kunde Brynäs avgöra mot Färjestad och inkassera en plats i SHL-slutspelet. Samtidigt missar Färjestad detsamma – för första gången på 20 år. – Ett misslyckande, konstaterade Färjestads tränare Tommy Samuelsson.

Färjestad har inte gått bet på en plats i kvartsfinal sedan säsongen 1993/1994. Inte förrän nu, alltså.

Avgörandet mot Brynäs blev nervöst, både under den jämna och svängiga matchen men kanske framförallt under matchens två sista minuter.

Efter att Brynäs Tomas Slovak till synes fått in avgörande 2-1 via ett skott från blålinjen valde domarna att granska målet för en eventuell hög klubba vid en styrning av Anton Rödin. Men målet stod sig, Rödin var aldrig på pucken, och Brynäs är klara för kvartsfinal i SHL efter ett riktigt drama.

– Jag har aldrig varit så glad över att inte göra mål, sade ”matchhjälten” Anton Rödin i C Mores sändning.

– Det har vart några jobbiga månader, vi har kämpat och nu hittat vårt spel. Vi förtjänar att vinna den här matchserien tycker jag, fortsatte Rödin.

Försiktig inledning

Det dröjde till en bit in i den andra perioden innan matchen fick ett öppningsmål, och det var Färjestad som tog det första klivet mot en plats i SHL:s slutspel. Joakim Nygård fick in pucken efter en stökig situation framför Brynäskassen. 1-0 till Färjestad som dittills varit det bästa laget.

Drygt tio minuter i den andra perioden fick Brynäs spela 5 mot 3 i 1.14 men närmre än en ribbträff kom man inte den gången, trots flera bra lägen.

Men kvitteringen skulle komma, Bill Sweat tryckte in en fin passning från Greg Scott 8,55 in i den tredje perioden, och Brynäs skulle alltså få jubla även efter full tid.

Luktade förlängning

Avgörandet kom när bara en dryg minut återstod av matchen.

Målgranskningen fastställde att Tomas Slovaks skott touchade aldrig någon hög medspelarklubba, 2-1 godkändes och Brynäs behöll ledningen ända in i slutspelet. Samtidigt missar Färjestad detsamma för första gången på över 20 år.

– I den andra perioden fick de tag på oss och kom med fart och vi fick inte stopp på dem. Våra anfall blev för korta, berättade en missnöjd Tommy Samuelsson, tränare i Färjestad, för C More efter uttåget.

– För mig är det här ett misslyckande men det är tidigt att komma med för stora analyser.

I det motsatta båset stod Thomas ”Bulan” Berglund och kunde konstatera att sedan han tog över tränarrollen har Brynäs gått från att spela för sin överlevnad till att vara klara för slutspel i finrummet.

– Det är otroligt skönt med tanke på säsongen och vi blir bättre och bättre hela tiden. Jag är grymt stolt över grabbarna som lyckas vända underläge idag.

För Brynäs väntar nu seriesuveränen Skellefteå i en kvartsfinal.