”Foppa” invald i Hall of fame

Uppdaterad
Publicerad

Peter Forsberg väljs in i NHL:s Hall of fame. ”Foppa” blir därmed den tredje svensken i finrummet, efter Börje Salming och Mats Sundin.

I dag beslutade NHL Hall of fame vilka spelare som väljs in i år. Och en av dem är ingen mindre än Peter Forsberg.

”Foppa” spelade under NHL–karriären för Quebec, Colorado, Philadelphia och Nashville.

NHL 2013-2014

Under tiden i Colorado vann han Stanley Cup två gånger. Dessutom vann han poängligan i grundserien säsongen 2002/2003 och utsågs till NHL:s mest värdefulla spelare. 1995 fick han utmärkelsen årets nykomling i NHL.

Förutom meriterna med Colorado vann Forsberg även två OS– och VM–guld med Tre Kronor.

NHL Hall of fame är hockeyvärldens stora finrum, och de som väljs in där har på olika sätt bidragit till att utveckla ishockeyn. Spelarna som väljs in måste ha avslutat karriären tre år innan de blir en del av Hall of fame.

Den tjeckiske målvakten Dominik Hasek, den amerikanska forwarden Mike Modano och den kanadensiska  backen Rob Blake väljs in samtidigt som Forsberg.

Börje Salming var förste svensk att väljas in, år 1996. Mats Sundin blev den andra och Peter Forsberg blir nu alltså den tredje svensken att ta plats. Den första spelaren, Hobey Baker, valdes in 1945.

– Det känns så klart jättebra. Att väljas in efter Börje och Mats känns helt naturligt och jag är hedrad att att bli den tredje svensken som blir en del av Hall of fame, säger Forsberg i ett pressmeddelande från NHL.

NHL Hall of fame

Invalda spelare (i urval):

1972: Gordie Howe

1979: Bobby Orr

1996: Börje Salming

1997: Mario Lemieux

1999: Wayne Gretzky

2012: Mats Sundin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

NHL 2013-2014

Mer i ämnet