Foto: Bildbyrån

Frölunda jagar första guldet på 11 år

Uppdaterad
Publicerad

I torsdags bröt Frölunda trenden med idel bortasegrar i finalserien mot Skellefteå, när man vann hemma med 3-2. I dag kan laget säkra SM-guldet.

Det är 11 år sedan Frölunda lyfte SM-bucklan senast. Frölunda var sedan ett lag att räkna med, innan det kom en liten svacka. Men efter niondeplatsen och det missade slutspelet säsongen 2010/11 har laget spelat tre kvartsfinaler och sedan klättrat stadigt uppåt.

– Vi satte en värdegrund och en plan för tre år sedan som vi har jobbat efter. Det har blivit lite bättre hela tiden. Jag tycker att vi kan se även den här säsongen att vi har tagit steg hela tiden, och nu har vi nått ytterligare en nivå när vi kan utmana Skellefteå, säger Christian Lechtaler, general manager i Frölunda, till SVT Sport.

Akademin lägger grunden

Frölundas egen akademi är viktig för lagets bygge – en akademi vars juniorer har tagit 11 SM-guld under 2000-talet.

– Vi vill jobba med killar som är drivna och vill satsa. Det är de typerna vi vill ha här, det spelar inte så stor roll om de är 20 eller 25 år. Vi jobbar mycket med att få upp egna talanger från vår egen juniorsatsning, det är viktigt för oss, säger Fredrik Sjöström, sportchef.

”Har jobbat otroligt hårt varje dag”

Frölunda leder nu finalserien mot Skellefteå med 3-1 i matcher och kan säkra guldet i morgondagens match. Enligt Fredrik Sjöström är det målmedvetenhet och hårt arbete som lagt grunden för framgången.

– Vi har haft en tydlig plan, en tydlig spelfilosofi, och har jobbat otroligt hårt för den varje dag i några år. Just nu bär det frukt och vi har satt oss i ett bra läge. Nu handlar det om att försöka slutföra detta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.