Jubel av Frölundas Lukas Bengtsson. Foto: Bildbyrån

Frölunda fortsatt obesegrat

Frölunda tog ledningen blott 13 sekunder in i matchen. Skellefteå kvitterade halvvägs in i första perioden och toppmatchen var länge spelmässigt jämn. Men gästernas onödiga utvisningar straffade sig och serieledande Frölunda tog kommandot och vann med 6-2.

Skellefteå var inför den här SHL-omgången ett av de tre lag som släppt in minst antal mål (11 på fem matcher) men Markus Svensson i SAIK-målet fick kapitulera direkt på ett skott från Lukas Bengtsson.

Serieledande Frölunda satte sig alltså i förarsätet direkt men 11.45 in i första perioden kom kvitteringen. Gästerna vann en tekning och Andrew Calof snodde åt sig pucken, vände runt och sköt in pucken bakom en skymd Lars Johansson. Calofs första mål i år.

Men hemmalaget fick gå till periodvila i ledning trots allt. I numerärt överläge, med 44 sekunder kvar av perioden, slog Andreas Johnson till – Skellefteå fick en utvisning för för många spelare på isen (den andra inom två och en halv minut). Fint förarbete av Henrik Tömmernes och Spencer Abbott, där Skellefteåförsvaret inte hängde med.

– Jag tycker vi gör en sömnig förstaperiod, vi leder lite oförtjänt, sa Frölundatränaren Roger Rönnberg till C More efter matchen.

– Sedan trampar vi in en högre växel och från andra är jag inte orolig, fortsatte Rönnberg.

Onödiga utvisningar

Skellefteå fortsatte att bjuda Frölunda på utvisningar. En helt onödig cross-checking i anfallszon av Pontus Petterström sex minuter in i andra perioden gav power play för hemmalaget och där slog Spencer Abbott till. Han fick pucken bakom förlängda mållinjen, tog ett par skär in och placerade in pucken.

En snygg soloprestation knappt två minuter senare av kanadensaren betydde 4-1 för Frölunda, som tog över kommandot i matchen.

– Vi blir för korta i spelet och tappar för mycket puckar. Vi har en hel del box play emot oss och bränner mycket energi på det, analyserade SAIK:s assisterande tränare Bert Robertsson efter matchen i C More.

Skellefteå hade dock inte gett upp. Efter 13 minuter la Sebastian Aho in en puck på Lars Johansson i Frölundakassen. Efter visst tumult studsade pucken ut och Aho, som rundat kassen, la själv in andrareturen.

Men Skellefteå fortsatte med de onödiga utvisningarna. Efter 17.50 åkte Adam Pettersson helt omotiverat på Lars Johansson och utvisades för en Goal keeper-interference. Det numerära underläget klarade gästerna, som ändå vann utvisningsstatistiken med 18 minuter mot tolv.

Målfarligt hemmalag

Frölunda hade inför matchen ett målsnitt på fyra gjorda mål per match. Efter Mats Rosseli Olsens 5-2 knappt tolv minuter in i tredje perioden förbättrades det snittet.

Och än bättre blev det när Rosseli Olsen sedan köksvägen försökte placera in en puck. Returen förvaltades väl av Artturi Lekhonen till 6-2.

Frölunda har nu på sex matcher gjort 25 mål.

– Beror på flera saker. Bra nyförvärv, att vi ändrat i den offensiva strukturen, att laget är mer samspelt. Det är svårt att jobba hårdare än Frölunda, sa Roger Rönnberg som hyllade sin kapten.

– Joel Lundqvist. Skulle inte vilja byta ut honom mot någon spelare i världen. Skulle inte vilja gå ut till match utan honom.

Bert Robertsson var mindre nöjd.

– Power play är inte godkänt. Vi måste ha bättre pucktempo, mer attack i oss. Vi måste också vara mer konsekventa. Vi kan inte pendla som vi gör i matchen. Vi gör en jättebra första period men vi är inte där i andra. Vi måste bli mer stabila över 60 minuter.

Frölunda är fortsatt obesegrat, det enda laget i SHL i år med en intakt nolla i förlustkolumnen.