Victor Olofsson avgjorde i förlängning – och sköt Frölunda till semifinal. Foto: Bildbyrån

Frölunda till semi efter rysare

Uppdaterad
Publicerad

Kämpa sig tillbaka – det är Frölundas melodi i kvartsfinalserien mot Skellefteå. Mästarlaget vände underläge både i matchserien och i kvällens sjunde och avgörande fajt.

– Hockey när det är som bäst, säger Joel Lundqvist till SVT Sport.

3-3 i matcher. 2-2, och 14-14 i mål totalt, efter full tid i sjunde avgörande. Att påstå att kvartsfinalserien mellan Frölunda och Skellefteå varit jämn är ett understatement.

– Det kommer att bli ett skitmål som avgör, sa Skellefteås Pontus Petterström inför avgörandet.

Men något ”skitmål” blev det inte. Victor Olofsson kom med fart och satte 3-2 i krysset, 9.52 in i sudden death.

– Han har ett sådant pisk! Bästa skottet i ligan, det är tur att han utnyttjar det också, säger Joel Lundqvist till SVT Sport.

– Jag fick en bra puck och var förbi deras back redan. Skjuter högt och den går in. Det är helt fantastiskt, säger Olofsson till SVT Sport.

Reste sig från 3-1-underläge

Efter fyra matcher i kvartsfinalserien ledde Skellefteå med 3-1 och var på väg mot semifinal. Men regerande mästarlaget reste sig och gjorde det som krävdes – vann de tre sista matcherna.

– Hockey när det är som bäst. Det är kamp mellan två bra lag. Det är så små marginaler, säger Lundqvist.

Frölunda fick en drömstart på ”game 7” när Simon Hjalmarsson satte 1-0 redan efter 2.30. Skellefteåmålvakten Joni Ortio släppte en retur, Jonathan Sigalet skickade ner pucken och efter en blixtsnabb pass från Joel Lundqvist kunde Hjalmarsson ge hemmalaget ledningen inför över 12 000 åskådare.

I andra perioden fick vi se en uppryckning från Skellefteå, som spelade utan avstängde lagkaptenen Jimmie Ericsson. Först kvitterade Joakim Lindström i powerplay och sedan tog man över ledningen när Andreas Wingerli satte 2-1 bakom en något skymd Johan Gustafsson.

”Det här är sorgligt”

Men mästarlaget kom tillbaka igen. Olofsson, som sedan alltså avgjorde i sudden, tittade upp och passade Sigalet som slog in kvitteringen 4.40 in i tredje perioden.

Förlusten innebär att Skellefteås svit på sex raka finaler är bruten.

– Det är fruktansvärt sorgligt. I slutändan är det en individuell prestation som avgör. Vi har ett gäng som krigar fruktansvärt hårt, jag tycker att vi skapar mest, säger Skellefteås tränare Bert Robertsson till SVT Sport.

Efter matchen snackade många om en situation i förlängningen när Frölundas målvakt Johan Gustafssons klubba styrde undan pucken.

– Han slänger klubban och det ska vara straff. Sedan måste man sätta straffen också så man vet aldrig, men det ska vara en straff, säger Robertsson.

I semifinalserien, som inleds på söndag, väntar Brynäs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.