Grönborg: ”Mycket grejer jag är nöjd med”

Uppdaterad
Publicerad

Tre Kronors förbundskapten Rikard Grönborg har beskyllts för en för passiv spelidé och för att inte ha fått ut sina spelares offensiva kapacitet under World Cup-turneringen. Själv slår han ifrån sig kritiken. ”För mig handlar det om resultatet i matcherna”, säger Grönborg till SVT Sport.

Tre Kronor lämnade World Cup efter en tung semifinalförlust mot Lag Europa. Förbundskapten Rikard Grönborg var besviken men till stora delar ändå nöjd med sitt lags insats i turneringen, när SVT Sport mötte honom inför hemresan från Kanada.

– Det är mycket grejer jag är nöjd med. Självklart besviken över att förlora och missa chansen att möta Kanada i en drömfinal. Men vi lyckades med ett delmål, att ta oss vidare från gruppen som många kallade för ”Dödens grupp”, säger Grönborg.

World Cup i ishockey

”Bisarrt att se”

Tre Kronor har fått kritik för att ha spelat för passivt under turneringen.

– Sverige har kanske världens starkaste uppsättning runt offensiv blålinje, det var bisarrt att se backar som Erik Karlsson, Victor Hedman och Oliver Ekman-Larsson hålla igen så pass mycket, säger Pierre LeBrun, krönikör TSN och ESPN.

Men Rikard Grönborg slår i från sig kritiken om det passiva spelsättet.

– Det har belönat sig sett under hela turneringen, i genrepet mot Lag Europa (2–6) släppte vi till för mycket, när vi korrigerade det gav vi oss bättre chanser att vinna matcherna.

Tycker du att du fått ut maximalt av gruppen?

– Det är en hypotetisk fråga. Det är svårt att veta vad som är maximalt, säger Rikard Grönborg, som fortsatte pressas av SVT Sports hockeyreporter Marie Lehmann.

Kanadas förstakedja har gjort 16 poäng medan dina två ”förstakedjor” (Sedin-Sedin-Eriksson och Forsberg-Bäckström-Hörnqvist) har tillsammans inte kommit upp i den poängskörden, känner du att du fått ut maximalt av dina offensiva spelare?

Alla spelare har köpt spelidén och jag tycker vi har fått ut ganska mycket ur gruppen.

Hela intervjun med Rikard Grönborg i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

World Cup i ishockey

Mer i ämnet