Foto: SVT Sport

Hälften av SHL-klubbarna går back

Uppdaterad
Publicerad

SHL ökade under föregående säsong sin omsättning till nästan 1,7 miljarder kronor. Men samtidigt går ligan med förlust. Den största kostnaden för klubbarna – spelarlönerna, något som DN var först att rapportera om.

– Det är oroväckande men inte förvånande, klubbarna har ofta ett fört kortsiktigt perspektiv, säger SVT:s expert Jonas Andersson.

Han menar att klubbarna inte anser sig ha råd att dra ner på lönekostnaderna inför risken att åka ur högstaserien, och därmed drabbas av ännu större ekonomiska bekymmer.

– Man ser ju att klubbarna lever lite i förskott, säger Carlos Esterling och Mikael Bergsten på revisionsbyrån EY som tagit fram rapporten, till SVT Sport.

Lönerna ett stort bekymmer

Medellönen för en SHL-spelare är 95 000 kronor i månaden. Enligt revisionsbyrån EY som tagit fram en rapport om SHL- klubbarnas ekonomi är de höga spelarlönerna ett stort bekymmer. Av SHL:s 14 klubbar gick hälften med förlust under förra säsongen. Enligt rapporten stod personalkostnaderna för 61 procent av utgifterna under 2015/16. Där är spelarnas löner den största delen.

– Det är inte förvånande att 61 procent går till löner, det är ju spelarna som är själva produkten. Om 95 000 kronor i månaden är en hög snittlön är svårt att säga. Det är kanske fel, eftersom så många klubbar går med förlust. Men man måste titta på det från fall till fall, säger SVT:s expert Jonas Andersson.

Alternativ att öronmärka pengar

Ekonomerna som har tagit fram rapporten pekar på att många av klubbarna som går med underskott räddas av sin kommun eller av kapitalstarka sponsorer.

– Nästan alla inkomster går till spelarlöner i stället för att säkra upp det egna kapitalet. Arbetsrättsligt så går det inte med ett lönetak, men ett alternativ skulle vara att SHL-klubbarna kommer överens om att öronmärka en del av intäkterna. Den delen skulle exempelvis kunna gå till ungdomsverksamheten. Om alla klubbar kommer överens så tävlar de på lika villkor på isen, säger Carlos Esterling och Mikael Bergsten.

– Alla förslag på hur klubbarnas ekonomi ska förbättras är bra, och det förs en diskussion om hur klubbarna ska göra för att stärka sitt egna kapital. Sen om processen tar för lång tid eller inte kan man diskutera, säger SHL:s VD Jörgen Lindgren till SVT Sport.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.