Foto: TT Nyhetsbyrån

Här är lagen i Stanley Cup-slutspelet

Uppdaterad
Publicerad

Grundseriens 82 omgångar är spelade. Den 16 april drar kampen om Stanley Cup-bucklan igång. Här är alla slutspelslagen.

Boston Bruins

En av förhandsfavoriterna, med duktige Tuuka Rask i mål och väldige lagkaptenen och backjätten Zdeno Chara som leder laget. Bred forwardsuppsättning med Patrice Bergeron, David Krejci, Jarome Iginla och Milan Lucic. Svenskarna Loui Eriksson och Carl Söderberg bidrar utan att vara någon av stjärnspelarna.

NHL 2013-2014

Detroit Red Wings

Efter en sen formkurva så lyckades coach Mike Babcock ta sitt skadedrabbade Detroit till sitt 23:e raka slutspel. I frånvaron av skadade superstjärnorna Pavel Datsjuk och Henrik Zetterberg har doldisarna fått chansen. Gustaf Nyquist har tagit chansen och fått sitt riktiga genombrott – den vindsnabbe halläningen har gjort 28 mål och 20 assist på 57 matcher.

Svenskar i laget: Jonathan Ericsson, Niklas Kronwall, Jonas Gustavsson, Joakim Andersson, Johan Franzén, Daniel Alfredsson, Mikael Samuelsson, Gustav Nyquist, Henrik Zetterberg.

Tampa Bay Lightnings

En av ligans överraskningar. Ben Bishop i mål har haft sitt stora genombrott och hållt laget kvar på en slutspelsplats trots att man haft superstjärnan Steven Stamkos borta med en bruten vrist. Trejden av den andra superstjärnan Martin St Louis har påverkat laget mindre än man först trodde. Orosmolnet är att Bishop varit skadad de senaste matcherna. Anders Lindbäck har dock täckt upp på ett förtjänstfullt sätt i mål.

Svenskar i laget: Anders Lindbäck, Victor Hedman.

Montreal Canadiens

Enda laget från Kanada i slutspel. Carey Price i målet är den som kommer bära laget. Max Pacioretty har varit stekhet fram till slutspelet och på blålinjen har profilen PK Subban dominerat.

Svenskar i laget: Douglas Murray

Pittsburgh Penguins

Ett lag som har haft stora skadeproblem, backen Chris Letang tillbaka efter en stroke. Jevgenij Malkin in och ut ur laguppställningen. Inga stora värvningar när transferfönstret stängde som de annars brukar. Trots allt ett lag med Sidney Crosby i laguppställningen är ett bra lag. Frågetecken på målvaktssidan.

Columbus Blue Jackets

Med förra årets bäste målvakt Sergej Bobrovskij så kan man ”sno” ett par matcher. Ett stort tufft lag som spelar fysiskt och kan bli en obehaglig överraskning för Pittsburgh.

New York Rangers

Rangers under nye tränaren Alain Vignealut har spelat riktigt bra på slutet efter en riktigt skakig inledning. Stabilt försvar framför King Henrik. Inte lika defensivt som under John Tortorellas ledning. Sparkapital i Martin St Louis som bara gjort ett mål på 20 matcher sedan han kom från Tampa Bay. Rutin i Brad Richards och målfarliga med Rick Nash.

Svenskar i laget: Henrik Lundqvist, Carl Hegelin, Anton Strålman.

Philadelphia Flyers

Broadstreet Bullies är inte lika elaka som under 70-talet, men fortfarande ett stort och fysiskt lag. Lägg där till finess från lagkapten Claude Giroux och retstickan och målskytten Scott Hartnell. Målvaktsfrågan är ständigt på tapeten i Philadelphia. Frågan om Steve Mason är den att lösa det problemet.

Svenskar i laget: Erik Gustafsson, Nicklas Grossmann.

Anaheim Ducks

Anaheim under tränare Bruce Boudreau är ett snabbt, stort lag. Blixtsnabba i spelvändingarna. Rookien Hampus Lindholm ett stort utropstecken som fått förtroendet att spela mycket. Superstjärnor i Ryan Getzlaf, Corey Perry tillsammans med evigt unge Teemu Selänne och Saku Koivu.

Svenskar i laget: Hampus Lindholm, Rickard Rakell, Jakob Silfverberg.

Dallas Stars

Kanske det svagaste laget i slutspelet. Kari Lehtonen i mål har haft en skadedrabbad säsong och Tim Thomas är backup. Ett rätt ålderstiget lag med Morabekantingen Shawn Horcoff bland ledarna i laget. Spännande unga Tyler Seguin från Boston och Jamie Benn som lagets poängmaskiner.

San Jose Sharks

Ständigt ett topplag i från västkusten. Rutin blandat med ung talang bland forwards. Rutin från Joe Thornton, Patrick Marleau och Martin Havlat. Den unge Thomas Hertl var sensationell innan han blev skadad – hinner han tillbaka i tid? Backsidan stabil och Annti Niemi i mål ger trygghet. Har aldrig lyckats i slutspelet dock.

Los Angeles Kings

Defensiva Kings släpper in lite mål framför Jonathan Quick – en av NHL:s bästa. Extremt svåra att få hål på och framåt. Mora och Södertälje-bekantingen Anze Kopitar leder laget. Mästare 2012.

Colorado Avalanche

Unga Colorado pånyttfödda under den gamle stormålvakten Patrick Roys ledarskap. Har överraskat hela säsongen, med storspel från målvakten Semjon Varlamov till rookien Nathan McKinnon. Gabriel Landeskog kapten. Frågetecken runt storstjärnan Matt Duchenes skada – hinner han tillbaka i tid?

Svenskar i laget: Gabriel Landeskog.

Minnesota Wild

Storsatsade för ett par säsonger sedan då man värvade backen Ryan Suter och Zach Parise. Nu börjar satsningen ge resultat. Bra mix mellan ungt och gammalt. Målvaktssidan något darrig. Josh Harding inledde sensationellt bra, men lider av MS och har ibland tvingats till vila. Den något irrationelle Ilja Bryzgalov invärvad innan transferfönstret stängde.

Svenskar i laget: Jonas Brodin.

St Louis Blues

Laget har imponerat med sin bredd och speed. Med värvningen av supermålvakten Ryan Miller känns de snudd på komplett. Alexander Steen gör sin bästa säsong någonsin med 33 mål. Straffspecialisten TJ Oshie och kapten David Backes viktiga pjäser. Backsidan väldigt stark med namn som Alex Pietrangelo, Kevi Shattenkirk och Jay Bouwmeester.

Svenskar i laget: Alexander Steen, Patrik Berglund, Magnus Pääjärvi.

Chicago Blackhawks

Mästarna från 2010 och 2013 är en riktig vinstmaskin. Skador på de två största stjärnorna i Jonathan Toews och Patrick Kane oroar. Men bredden på forwardssidan imponerar. Marian Hossa, Patrick Sharp och Brandon Saad får kliva fram.

Svenskar i laget: Marcus Krüger, Niklas Hjalmarsson, Johnny Oduya, Joakim Nordström, David Rundblad.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

NHL 2013-2014

Mer i ämnet