Tomas Montén basar äver Juniorkronorna. Foto: Bildbyrån

Här är svenska truppen till JVM i ishockey

Uppdaterad
Publicerad

JVM i ishockey närmar sig. Nu är det klart vilka spelare som är med i Sveriges bruttotrupp till mästerskapet. ”De är väldigt starka karaktärer” säger SVT:s kommentator Chris Härenstam.

Om tre veckor är det dags för vinterns upplaga av junior-VM i ishockey, som SVT sänder. I dag presenterade juniorkronornas förbundskapten Tomas Montén sin bruttotrupp.

– Det här är en trupp som vi hoppas kunna ta några kliv till innan VM drar igång och framför allt under VM. Det finns heta spelare och även lite utvecklingspotential.

JVM i ishockey

”Hockeyns mecka”

I fjol landade Sverige på en fjärdeplats på JVM, som i år äger rum 26 december till 5 januari i Montreal och Toronto.

Joel Eriksson Ek är också uttagen i truppen och känner sig inspirerad.

– Det går trots allt i hockeyns mecka. Det kommer att vara speciellt. Det var speciellt redan i Finland förra året men jag tror att det kommer att bli snäppet värre i Kanada, sa han i Sportspegeln i går.

16-åring i truppen

Ett nytt namn i JVM-truppen är 16-åriga Frölundaspelaren Rasmus Dahlin, född 2000.

– Han kan spela både offensiva och defensiva moment. Det är en spelare med enorm utvecklingspotential. Vårt jobb är att ta ut de bästa spelarna, hur gamla de är lägger vi åt sidan, säger Tomas Montén.

Starka karaktärer

– Han har verkligen inte gått på de mest namnkunniga spelarna utan han och de andra i ledarstaben har kanske gått på de starkaste karaktärerna. Om något symboliserar den här truppen är det att de är väldigt starka karaktärer, säger SVT:s hockeykommentator Chris Härenstam.

– Det är ett svårt jobb, det är ett svårt val. Det finns otroligt mycket bra spelare att välja på, säger Tomas Montén till SVT Sport.

Innan JVM ska truppen krympa till 23 spelare, en back och två forwards kommer plockas bort.

Här är den svenska truppen:

Målvakter: Felix Sandström (Brynäs FK), Filip Gustavsson (Luleå), Adam Werner (Färjestad/Björklöven),

Backar: Jacob Larsson (Frölunda HC), Gabriel Carlsson (Linköping), Lucas Carlsson (Brynäs), Oliver Kylington (Stockton Heat), Jacob Moverare (Missauga Steelheads), Kristoffer Gunnarsson (Frölunda/Oskarshamn), David Bernhardt (Djurgården), Rasmus Dahlin (Frölunda)

Forwards: Joel Eriksson-Ek (Färjestad BK), Alexander Nylander (Buffalo Sabres/Rochester Americans), Carl Grunström (Frölunda HC), Elias Pettersson (Timrå), Lias Andersson (HV71), Rasmus Apslund (Färjestad BK), Jonathan Dahlén (Timrå), Sebastian Ohlsson (Skellefteå), Tim Söderlund (Skellefteå), Andreas Wingerli (Skellefteå), Jens Lööke (Timrå), Fredrik Karlström (AIK), Jonathan Davidsson (Djurgården), John Dahlström (Madisson Hats), Filip Ahl (Regina Pats).

JVM spelschema:

26/12 13.00 Sverige-Danmark Bell Centre, Montreal

28/12 17.00 Schweiz-Sverige Bell Centre, Montreal

29/12 17.30 Finland-Sverige Bell Centre, Montreal

31/12 13.00 Sverige-Tjeckien Bell Centre, Montreal

2/1 13.00 Kvartsfinal 1 Air Canada Centre, Toronto

2/1 15.00 Kvartsfinal 2 Bell Centre, Montreal

2/1 17.30 Kvartsfinal 3 Air Canada Centre, Toronto

2/1 20.00 Kvartsfinal 4 Bell Centre, Montreal

4/1 15.00 Semifinal 1 Bell Centre, Montreal

4/1 19.30 Semifinal 2 Bell Centre, Montreal

5/1 15.30 JVM-bronsmatch Bell Centre, Montreal

5/1 20.00 JVM-final Bell Centre, Montreal

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

JVM i ishockey

Mer i ämnet