Henrik Sedin och Erik Karlsson är två väntade namn i truppen. Jacob Markström mer överraskande. Foto: TT Nyhetsbyrån/Bildbyrån

Här är Tre Kronors stomme i World Cup

Uppdaterad
Publicerad

Många väntade namn – och en skräll när Rikard Grönborg tog ut 16 av 23 spelare till World Cup i höst. John Klingberg, trea i NHL-backarnas poängliga, saknades. ”Jag tror vi kommer få se Klingberg i någon roll när det drar ihop sig. Det skulle förvåna mig annars”, säger SVT:s expert Jonas Andersson.

Förbundskapten Grönborg motiverade varför Klingberg lämnades utanför för SVT Sport:

– John har gjort en fantastisk säsong och en fantastisk resa, och spelade sitt första VM förra året. Det är trots allt lite annorlunda internationellt, det ska bli kul att följa honom i Stanley Cup-slutspelet, som blir hans första, säger Grönborg och svarar så här på frågan om det var självklart att lämna Klingberg utanför:

– Nej, absolut inte. Han, tillsammans med ett antal andra backar, stötte och blötte vi med i processen.

”Bästa laget är inte alltid de 20 bästa spelarna”

Annars var namnen väntade, som stormålvakten Henrik Lundqvist eller backen och poängmaskinen Erik Karlsson. Den förstnämnde var också på Grönborgs presskonferens i New York, där truppen presenterades.

– Konkurrensen är hård och det ska den vara i en sådan turnering. Bästa laget är inte alltid de 20 bästa spelarna, utan du ska hitta roller som passar in i en tredje- och fjärdeformationen, säger Lundqvist.

Det närmaste skräll: Markström

Det närmaste skräll som truppen innehöll var målvakten Jacob Markström.

– Vi tycker att han har haft en bra resa här sista tiden. Vi känner att han tagit steg i utvecklingen och verkligen utmanar Ryan Miller om förstaspaden i Vancouver, säger Grönborg.

Här är Rikard Grönborgs trupp

Målvakter

Henrik Lundqvist, NY Rangers

Jacob Markström, Vancouver

Backar

Erik Karlsson, Ottawa

Nicklas Kronwall, Detroit

Victor Hedman, Tampa Bay

Anton Strålman, Tampa Bay

Nicklas Hjalmarsson, Chicago

Oliver Ekman-Larsson, Arizona

Forwards

Daniel Sedin, Vancouver

Henrik Sedin, Vancouver

Nicklas Bäckström, Washington

Henrik Zetterberg, Detroit

Loui Eriksson, Boston

Gabriel Landeskog, Colorado

Alexander Steen, St Louis

Filip Forsberg, Nashville

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.