Supertrion fick hederspriset – Foppa hyllade i talet

Uppdaterad
Publicerad

Tillsammans har trion vunnit många mästerskap på isen. Under måndagen tog Mats Sundin, Peter Forsberg och Nicklas Lidström hem Idrottsakademins hederspris på Idrottsgalan i Globen inför stående ovatrioner. ”Fantastiskt kul”, säger Peter Forsberg.

Den före detta topptrion som samtliga är invalda i NHL:s Hall of Fame, av totalt fyra (Börje Salming är också där), har inte spelat ishockey på ett bra tag. Men det hindrar dem inte till att fortsätta bli prisade.

På måndagskvällen återtog Mats Sundin, Peter Forsberg och Nicklas Lidström folkets jubel och stående ovationer i Globen när scenen och hederspriset intogs.

Idrottsgalan

Lasse Granqvist överlämnade priset till svenskarna som tillsammans stått för 4 123 NHL-matcher.

”Ingen kommer i närheten”

– Jag vill tacka juryn. Lite överraskande men fantastiskt kul. Jag vill också tacka de här två herrarna som jag har spelat nästan hela karriären ihop med i landslaget, sa Peter Forsberg i sitt tacktal.

– När vi började hade du (Mats Sundin) långt blont hår med snedbena.

– Lidas. Ingen kommer komma upp i dina meriter.

Idrottsakademins hederspris delas ut till en person inom idrotten som genom sina bestående insatser skapat beundran och respekt samt berikat svensk idrott. Priset instiftades 2003.

Tidigare vinnare av hederspriset

2015 Delades inte ut

2014 Delades inte ut

2013 Toini Gustafsson Rönnlund, längdskidor

2012 Delades inte ut

2011 Ingemar Stenmark, alpint

2010 Delades inte ut

2009 Arne Ljungqvist, Idrottsledare – Friidrott

2008 Sven Tumba, Ishockey

2007 Delades inte ut

2006 Delades inte ut

2005 Ingemar Johansson, boxning

2004 Sven “Plex” Pettersson, Journalist

2003 Lennart Johansson, f.d ordförande UEFA

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrottsgalan

Mer i ämnet