Foto: SVT

Helber vill ge Malmö ”wild card”

Uppdaterad
Publicerad

Diskussionen runt ett utökat SHL och andra lösningar för att göra ligan mer publikvänlig har pågått länge, nu vill Linköpings avgående klubbdirektör Mike Helber ge ”wild cards” till storstadslagen.

– Jag tycker Malmö ska vara i högsta serien. Jag tycker det är självklart att Sveriges tredje största stad ska vara med. Jag accepterar och förstår till viss del den svenska modellen. Men för mig hade det varit helrätt att Malmö går upp i högsta serien på wild card, säger han till Expressen.

Helber menar att publikunderlaget är för dåligt i vissa småstäder och därför ska de inte få spela i SHL.

SHL

– Jag är ett fan för att bygga det kring de största städerna och inte kring alla städer. Jag tycker inte att Mora är ett elitseriemässigt lag.

– Jag tycker inte Mora ska gå upp i högsta serien. Definitivt inte med den rörligheten kring spelarna. Spelarna rör sig alldeles för snabbt mellan klubbarna. Det innebär att klubbarna inte kan behålla spelarna så du kan inte ha långa kontrakt och därmed kan inte Mora etablera sig långsiktigt i högsta serien. Det kan inte Rögle eller Södertälje heller. säger Helber.

Malmö sågar Helber

Föga förvånande så tycker Mora att förslaget är dåligt och klubbdirektören Peter Hermodsson har svårt att dölja sin irritation:

– Jag tycker att det är korkat. Det är så pinsamt dåligt så att det blir ett slag mot alla dessa människor som jobbar dygnet runt ute i småklubbarna i Sverige. Vad är Mora? Vi har 120 ideellt arbetande människor, fans och andra som ställer upp och kämpar med hockeyn – och så ska man ha ett frikort för att man ligger i stor stad. Jag tycker att det är osmakligt.

Även Asplövens Per Kenttä är kritisk mot Helbers förslag:

– Det måste finnas den här underdogen som kan ha möjlighet att slå sig uppåt och om man tänker historiskt så hade aldrig ett lag som Leksand varit i SHL om det varit på de här premisserna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SHL

Mer i ämnet