Henrik Lundqvist tog sin 400:e NHL-seger i natt. Foto: TT Nyhetsbyrån

Henrik Lundqvist historisk i natt

Uppdaterad
Publicerad

New York Rangers målvakt Henrik Lundqvist vann sin 400:e NHL-match när laget besegrade Colorado med 4–2. ”Jag är väldigt stolt och tacksam för möjligheten”, säger Lundqvist efter matchen.

Svensken, som är den tolfte målvakten i NHL:s historia att vinna så många matcher, är den som nått den magiska gränsen snabbast, efter totalt 727 spelade matcher i den nordamerikanska ligan.

– Det har varit tolv år då jag har fått spela mycket och jag har haft många bra lagkamrater genom åren. Jag tänker på dem nu såklart, då de är en del i detta, säger han till nhl.com.

Henrik hyllades

Lundqvists 400:e NHL-seger var New York Rangers femte raka. När matchklockan närmade sig full tid skanderade hemmapubliken Henrik, Henrik, Henrik och ett jubel bröt ut när han utsågs till en av matchens bästa spelare.

– När jag hörde publiken fick jag gåshud. Det var precis som min första match här, när de ropade mitt namn, säger han.

Han hyllades även av sin tränare Alain Vigneault efter matchen.

– Lundqvists förberedelser och hans fokus är bland det bästa jag har upplevt som tränare. Han vill göra bra ifrån sig. Han vill att det här laget gör bra ifrån sig. Vi har en väldigt bra förebild vad gäller tävlingsanda och hårt arbete, så jag är väldigt glad över att han lyckades med detta här ikväll, säger han.

Hattrick för Berglund och Arvidsson

St Louis Patrik Berglund gjorde sitt första hattrick i NHL-karriären i mötet mot Montreal som slutade 4–2. Det var fjärde segern i rad för St Louis.

Berglund inledde matchens målskytte i den första perioden. Han satte pucken bakom Montreals Al Montoya som släppte in sitt första mål på hemmaplan på fyra matcher. Berglund avgjorde sedan matchen genom att sätta 3–2- och 4–2-målet, det sista i öppen kasse med en minut kvar av matchen.

Berglund har nu gjort 17 mål den här säsongen.

Viktor Arvidsson gjorde också tre mål, med det räckte inte för den forne Skellefteåstjärnans lag Nashville som trots det förlorade mot Florida som vann med 7–4.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.