Hersley skjuter sig till succé i Sibirien

Uppdaterad
Publicerad

Från en talangfull allsvensk spelare – med en missförstådd spelstil till en internationell stjärna med ett fruktat slagskott.

Hockeybacken Patrik Hersleys resa de senaste två-tre åren är anmärkningsvärd. Vi besökte honom hemma i Sibirien i Novosibirsk.

Det råder hockeyfeber i Novosibirsk. Stadens KHL-lag Sibir har tagit sig till semifinl i KHL-slutspelet efeter att ha slagit ut fjolårsmästaren Magnitorsk. En av spelarna som ligger bakom det tippade bottenlagets succé är svenske backen Patrik Hersley.

– Det känns riktigt stort faktiskt. Det är en riktigt stor bedrift och vi ser fram emot att se hur långt det kan gå, säger Hersley till SVT Sport efter avancemanget.

Ett sent genombrott

Skåningen Patrik Hersley har slitit för för att få en framskjuten plats i flera klubbar och gjort fruktlösa försök i  NHL. Men i Leksand ifjol fick han plötsligt allt att stämma. Med tränare Andreas Appelgrens förtroende i ryggen slog Patrik Hersley nytt målrekord i SHL för backar med 24 mål i våras.  Ett sent genombrott.  Han flyttade till Ryssland som 28-åring i höstas.

En flytt till en hockeyvardag som är annorlunda. Långa flygresor till bortamatcher, nytt språk och egna sovsalar i hemmarenan...

– Här är mitt och Ullströms rum (lagkompisen David), säger Hersley när han visar runt på anläggningen och de små sovsalarna.

– Det är väl inte så flashigt, det här livet. Jag kan inte ens öppna fönstren här, säger svensken som ändå menar att all den service som spelarna får på anläggningen är guld värd.

Egen matsal och ett nyrenoverat gym är några av detaljerna som gör att det i princip går att leva året runt på hemmaanläggningen i Novosibirsk.

”Sonen får lida mest”

Att flytta till Ryssland var inte på något sätt ett givet beslut för Hersley.

Visst lockade pengarna och utmaningen men han tackade faktiskt nej först. Det var först efter att han verkligen undersökt hur det skulle bli med kommunikationer och möjligheter för frun och sonen att ta sig fram och tillbaka från Sverige.

–I framtiden hade jag ångrat om jag inte hade gjort det. Min son får ju lida mest. Det är väl det som är tuffast, att förklara för en 4-åring att han inte får ha sin pappa på en och en halv månad eller två, det är den tuffaste biten.

Men det har fungerat. Både privat och framför allt sportsligt. Året har varit en stor succé. Hersley kom tvåa i skytteligan för backar i KHL och fick spela All Star match i slutet av januari.

– Är man dålig blir man inte kvar här, så på så vis har jag väl bevisat att jag kan spela här. Jag tvivlade väl inte men det var väl i så fall att de inte skull gilla min spelstil. Många tycker jag ser loj ut eller långsam, eller dålig skridskoåkare men...det är så jag spelar. Jag kan inte spela på något annat sätt, jag har försökt ändra på mig .

–Jag har fått vara stark i mig själv för att våga spela som jag vill och tro på mig själv. Och det betalar sig till slut, säger Hersley.

Hyllas av tränaren

Hans lag Sibir Novosibirsk har överraskat  alla experter – ett tippat bottenlag som blev tvåa i den östra divisionen.  Att laget är inne i en god spiral märks på träningspasset vi besöker. Det är glada miner och ett fruktansvärt tempo.

– Vi brukar ha det så här. Det ska vara hårt jobb och mycket skridskoåkning men sedan behöver vi inte köra två timmar som vissa lag utan idag körde vi 40 minuter och det var tufft och sdan går vi av, säger Hersley, som menar att tränaren Andrej Skabelka är en stor del av lagets framgångar.

– Han är stenhård och det går åt båda hållen. När det går dåligt är det ganska tufft att vara här, det är hård press. När det väl börjar gå bra är det säkert en del av framgången att han är hård och att vårt defensiva spel sitter. Det är nästan ingen som vågar göra fel för då får man höra det direkt, säger svensken.

Och känslorna är ömsesidiga. Den vitryske Andrej Skabelka hyllar den svenske backen.

– Patrik är en mycket duktig spelare som alltid visar karaktär. Han är en ledare i omklädningsrummet och han utvecklas hela tiden i spelet. Det är stor skillnad mot när säsongen inleddes. Vi gillar hur han utvecklas. Han är på väg att växa ut till en riktig toppback, berömmer Skabelka.

Ett fruktat skott

En toppback vars skott från blålinjen är ett fruktat vapen i lagets power play. Vid  All star- matchen i Sotji sköt han hårdast av alla. När spelarna tävlade i olika grenar före matchen mättes svenskens skott  till 164,5 kilometer i timmen....

– Han har ett fruktansvärt skott. Det är nog det värsta jag sett. Den kommer som en missil när man står framför mål. Man hinner inte se den, säger lagkamraten och HV-fostrade David Ullström, om Hersleys skott.

Själv är Hersley ödmjuk och vill inte prata så mycket om skottet men vet att det är giftigt.

– Det handlar om sådana saker som att hitta rätt klubba, hitta din egen stil och dina egna lägen. Och sedan när man kände att man började bli bra på det, så tränade man lite extra i gymmet på olika saker – bål – dels för att bli starkare och dels för att kunna hålla emot på andra sidan.

VM-vägen ser öppen ut

I fjol var han med i VM-diskussionerna men föll på mållinjen. Hersley leder den interna poängligan i Tre Kronor den här säsongen och VM- vägen ser öppen ut.

– Nu får jag ett helt annat utgångsläge. Jag var nära förra året och då är det lite mer upp till mig själv att ta mig dit. Jag har fått en större roll även där. Vi har hittat ett bra backpar där också, jag och Fransson, och han är ju jätteduktig och det hjälper mig. Vi har fått lite lägen och gjort lite poäng och mål i power play. Det känns som vi har en hyfsat bra chans att ta oss dit, säger Hersley om stundande VM.

Hersley har verkligen tagit för sig i Tre Kronor-tröjan – spelat med en ny pondus.

– Ja, men det är naturligt. Man känner sig mer stabil. Antingen känner man så eller att man är med för att lära. Man kan inte gå in i landslaget direkt och dominera. Det är hela tiden en stege man klättra på.

Om det blir ett VM skulle det betyda mycket för skåningen.

– Det skulle betyda jättemycket. I nuet så kommer man väl åka dit och tänka att det är som vilka matcher som helst.  Men när man tänker tillbaka efter säsongen eller efter karriären så kommer det nog vara en större grej än vad det är nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.