Foto: TT Nyhetsbyrå

Historisk ”Foppa” hyllades i natt

Uppdaterad
Publicerad

Peter Forsberg blev i natt tredje svensk att väljas in i hockeyns Hall of Fame i Toronto. Det blev en känslofylld gala – men med plats för många skratt.

Forsberg presenterades av Mats Sundin, invald i Hall of Fame 2012. Sedan ”Foppa” klivit upp på scenen sa han att Sundin varit en av hans hjältar.

– Men sedan blev jag tvungen att köra över honom.

– Jag är stolt över att vara den tredje svensken i Hall of fame med Mats och Börje, de var mina idoler när jag växte upp.

I sitt långa tacktal nämnde Forsberg en lång rad personer som betytt mycket för honom.

– Jag älskade att åka skridskor från första dagen i ishallen, men jag hade inte kommit så långt om jag bara åkt skridsko själv, sade han och började räkna upp alla han ville tacka.

Hyllade familjen

Först ut att hyllas av ”Foppa” var storebror Roger.

– Han hatade att förlora till och med mer än jag. Att slå någon som hatade att förlora fick det bara att kännas bättre.

Föräldrarna Gudrun och Kent satt i publiken med ”Foppas” barn Lennox och Lily i sina knän.

– Ni lärde mig inte bara att spela hockey, ni lärde mig att bli en bra person och jag kunde inte ha önskat bättre föräldrar. Ni lärde mig så mycket – det gör ni fortfarande, sade Forsberg till dem.

Tackade döde agenten

Inte heller Don Baizley, agenten under alla år i NHL som dog häromåret, glömdes bort. ”Foppa” berättade om rådet han fått när han tvekade om OS 2006 på grund av skadebekymmer.

– Han sa: Flyers signade dig för att du är en vinnare. Såklart vill de inte att du blir skadad för resten av säsongen, men innerst inne vill de att du åker och de vill se att du fortfarande har den mentaliteten i dig.

Forsberg åkte till OS i Turin och kom hem med en guldmedalj.

– ”Team Sweden” -  det var alltid en ära att spela i blågult.

”Älskade sporten”

I det långa talet tackade han NHL–klubbarna Colorado, Philadelphia Flyers och Nashville Predators – de två senare rekryterade honom efter att karriären nått sin höjdpunkt och skadeproblemen tilltagit.

– Tack för att ni trodde på mig. Jag är ledsen att vi inte kunde vinna några titlar.

Just skadebekymren satte stopp för Forsbergs karriär. Även om han hann samla på sig två OS-guld, två VM-guld och två segrar i Stanley Cup fanns hungern efter mer.

– Jag önskar att det var 20 goda år i stället för tolv, sade Forsberg.

– Förra onsdagen vaknade jag upp efter min 21:a operation. Ärligt talat hade jag kunnat göra 21 till för att kunna fortsätta spela. Jag älskade sporten så mycket.

”En ära och ett privilegium”

Hockeystjärnan kom till galan med sin sambo Nicole och parets två barn, och talet avslutades med en hyllning till sambon.

– Nummer 21 (Forsbergs fd tröjnummer, red. anm.) består av en tvåa och en etta. Jag tänker nu att tvåan står för VM-guld, två OS-guld, två Stanley Cup-titlar, två fantastiska föräldrar, två vackra barn. Ettan står för min framtida fru, Nicole. Tack för att du gör livet utan hockey så enkelt.

– Det har varit en ära och ett privilegium att spela det här spelet men det är en ännu större ära att väljas in i hockeyns Hall of fame.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.