George Parros är en av alla NHL-spelare som fått en hjärnskakning under match. Foto: TT Nyhetsbyrån

”Hjärnskakningspoliser” i NHL – men inte aktuellt för SHL

Uppdaterad
Publicerad

NHL har flera gånger stämts av spelare som fått varaktiga skador på grund av upprepade hjärnskakningar. Nu inför man observatörer, så kallade ”hjärnskakningspoliser”, för att minska riskerna för långvariga besvär.

”Spännande initiativ men det är inte aktuellt för SHL”, säger ligans sportchef Johan Hemlin till SVT Sport.

I SHL har man infört längre avstängningar för huvudtacklingar som ett led i att minska antalet hjärnskakningar inom ishockeyn. I NHL tar man det nu ett steg längre. Enligt Yahoo Sports kommer man att använda sig av observatörer på matcherna. De ska omedelbart testa spelare som har tacklats eller kolliderat på isen och kan sedan stoppa dem från fortsatt spel.

– Vi har matchläkare redan i dag men det kan säkert finnas fördelar med det här också. Vi stänger inga dörrar, säger SHL:s sportchef Johan Hemlin till SVT Sport, och fortsätter:

SHL

– Det är klart att vi kommer att följa upp med NHL när vi träffar dem senare i höst vad det här har fått för utfall och vad de har för input.

Har fått betala miljarder

Metoden kommer inte att minska antalet farliga tacklingar eller hjärnskakningar. Däremot kan långvariga besvär undvikas genom att spelare tas av isen och påbörjar sin behandling direkt.

– Allt som görs för spelarnas säkerhet är intressant. Det här har inte varit uppe på agendan tidigare, jag fick höra om det för första gången i går, men det är klart att vi kommer att titta på det, säger Johan Hemlin.

NHL har flera gånger stämts av spelare som fått varaktiga skador på grund av upprepade hjärnskakningar. Inom den amerikanska fotbollen har NFL fått betala omkring fem miljarder kronor i ersättning till spelare som fått skador mot huvudet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SHL

Mer i ämnet