Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: TT

Hockeyspelare i Ljungby avstängd i fyra år

Uppdaterad
Publicerad

En ung hockeyspelare i ett av Troja-Ljungbys juniorlag stängs av i fyra år för grov dopningsförseelse. Spelaren ska ha avvikit vid en av Riksidrottsförbundets dopningskontroller. ”Spelaren är väldigt ångerfull, som klubb har vi försökt stötta honom på alla möjliga sätt”, säger klubbens ordförande Per Wass till SVT Sport.

Riksidrottsförbundet genomför dopningskontroller även på spelare under elitnivån. Det var i en sådan rutinkontroll i våras, när urinprov och blodprov tas av spelarna, som en juniorspelare i Troja-Ljungby avvek från platsen.

Att smita från en dopningskontroll eller att vägra ställa upp är enligt regelverket att betrakta som en grov dopningsförseelse, och nu har Riksidrottsförbundets dopningsnämnd tagit beslutet att stänga av juniorspelaren i fyra år.

”En jättebesvikelse”

– Det är en jättebesvikelse. Vi har en ju en anti-dopningspolicy som vi går igenom med samtliga aktiva, och inte minst med spelare som är lite högre upp i ålder. Men här har vi en individ som har felat, Riksidrottsförbundet har tagit ett beslut och det har vi i föreningen inga synpunkter på, säger Andreas Nord, vice ordförande i Troja-Ljungby.

Varför avvek han från kontrollen? Vad har han sagt själv?

– Det vill jag inte gå in på.

Spelaren stängdes av direkt från spel i samband med att klubben fick kännedom om händelsen och utredningen mot honom på riksidrottsförbundet. Spelaren har överklagat beslutet till Riksidrottsnämnden, som nu avslagit invändningarna.

Ovanligt att juniorer stängs av

Avstängningen innebär att juniorspelaren inte får delta i någon idrott som anordnas av Riksidrottsförbundets medlemsorganisationer: Varken i träning eller i spel. Avstängningen gäller även för idrottsutövning utanför Sveriges gränser.

– Det är klart att vi måste öka vår information ännu mer, och trycka på hur viktigt det är att man följer den policy som finns, säger Troja-Ljungbys ordförande Per Wass.

Tommy Forsgren är handläggare för dopningsförseelser på Riksidrottsförbundet. Han säger att dopningskontroller bland juniorer är viktigt, inte minst i avskräckande syfte.

– När det gäller juniorer så är de kanske på väg upp i elitverksamhet. De skulle kunna vara intresserade av att ta genvägar, lägga på sig mer muskler, bli starkare, snabbare och så vidare. Det finns unga idrottsutövare som är väldigt långt framme i sin elitidrottskarriär tidigt.

Hur pass vanligt är det att juniorer stängs av så länge som fyra år?

– Det har inte varit så vanligt med grov dopningsförseelse på så pass unga spelare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.