Hörnqvist hjälte för Pittsburgh

Patric Hörnqvist avgjorde när Pittsburgh vände och vann hemma mot San Jose i NHL-ishockeyn.

Flera svenskar stod också bakom Carolinas seger mot Calgary.

Och i Florida skrev Jaromir Jagr historia.

Pittsburgh hade hämtat upp ett 0–2-underläge när den svenske forwarden kunde avgöra i numerärt överläge med drygt fem minuter kvar av matchen. Han vräkte in pucken, till 3–2, med sitt andra mål för säsongen.

Dessförinnan var han inblandad i Pittsburghs 2–2-mål, när han passade fram till målskytten Scott Wilson, och dessutom fått ett mål bortdömt för att ha använt handen.

Men de regerande mästarna pressades hårt av San Jose – som laget gjorde upp med i Stanley Cup-finalen – och det var först i tredje perioden det släppte och laget gjorde tre snabba mål.

– Det var speciellt att möta Sharks igen, vi har definitivt utvecklat rivalitet. Så det kändes riktigt bra att vi kunde slå dem ännu en gång, säger Hörnqvist till Aftonbladet.

Jagr historisk

Även i matchen mellan Florida och Washington fick en svensk kliva fram och göra mål. Marcus Johansson gjorde säsongens första när han i slutminuterna satte 4–2.

Men det som går till historien var när veteranen Jaromir Jagr gjorde sitt 750:e NHL-mål i andra perioden, till 2–2. Floridas 44-åring är den tredje spelaren genom tiderna att nå milstolpen. Bara Wayne Gretzky (894 mål) och Gordie Howe (801) har gjort fler.

Jagr gör sin 23:e säsong i NHL.

– Det är alltid en skön känsla att göra det där första målet varje säsong. Jag har haft massor av chanser i de tidigare matcherna, men inte lyckats få in pucken. Jag är glad att jag lyckades i kväll, säger han till South Florida Sun-Sentinel.

Flera svenskmål

För Carolina gjorde flera av svenskarna fina insatser i 4–2-segern borta mot Calgary. Victor Rask gjorde sitt tredje mål för säsongen och Viktor Stålberg slog till med sitt första, assisterad av Klas Dahlbeck. Även Elias Lindholm noterades för en assist i matchen.

Även i Vancouver levererade svenskarna. Daniel Sedin satte 2–0 målet i numerärt överläge, framspelad av Loui Eriksson. Till slut blev det seger med 2–1 mot Buffalo.

Även Colorados Carl Söderberg gjorde mål. Han satte 4–0 i bortasegern mot Tampa Bay.

Toronto – med Jhonas Enroth – i målet, kunde däremot inte rå på Minnesota trots ett nytt snyggt samspel mellan succérookien Auston Matthews och svenske William Nylander. Nylander passade fram till Matthews 2–1-mål när gästerna tog ledningen i slutet av andra perioden.

Men i den tredje fick Minnesota in pucken bakom Enroth två gånger och kunde vinna matchen med 3–2.