HV71-spelarna jublar efter bonuspoängen. Foto: Bildbyrån.

HV71 gjorde matchens enda mål i förlängning

Med fyra SM-guld har HV71 alltid varit storebror i matcherna mot derbykonkurrenten Linköping.

Men östgötarna hade solklara 16–5 i segrar de fem senaste säsongerna inför fredagen.

Då tog Jönköpingsgänget höstens andra vinst på tre försök sedan Mattias Tedenby avgjort i förlängning med matchens enda mål, 1-0.

3.55 minuter in på förlängningen trädde Mattias Tedenby fram som hjälte, då han sprätte upp pucken i nättaket och ordnade matchens enda mål inför 7 946 åskådare.

Mötena mellan Linköping och HV71 brukar oftast vara jämna fajter.

Men under de fem senaste säsongerna har östgötarna förkrossande 16–5 i antal segrar i inbördes möten.

Och LHC inledde också klart bättre i den första perioden genom att med hög fart och snabba passningar trycka tillbaka gästerna rejält.

HV71 höjde klassen

Linus Söderström svarade för en del vassa räddningar, som på Broc Littles friläge – men hade också tur med stolparna.

Niklas Fogström skickade i väg en rungande projektil i kryssribban, medan Sebastian Karlsson prickade stolpen.

HV71 – som efter fyra raka förluster slog Malmö hemma i förra omgången – höjde sig ett par klasser i andra mer fysiska perioden. Bland annat hade Anton Bengtsson ett friläge och Simon Önerud en farlig styrning. Men Marcus Högberg agerade säkert mellan stolparna.

Ändå var Linköping allra närmast mål, då frie Garrett Roes skott tog strax utanför stolpen.

-Vi spelar aggressivt och intensivt, men missar för många chanser. Måste bli effektivare i sista perioden. Dessutom måste vi vara ännu noggrannare och inte släppa till kontringar två mot en för HV, sade anfallaren Jakob Lilja i en pausintervju på arenan.

Fördel HV71

De avslutande tjugo minuterna utvecklade sig till en rysare – där målvakterna vägrade att släppa någon puck förbi sig.

Men till slut fixade alltså Tedenby bonuspoängen.

Och HV har i alla fall plus på LHC i inbördes möten den här säsongen – då man plockat fem av nio möjliga poäng.