Salming hyllad där allt började

Uppdaterad
Publicerad

Odödlig i Toronto – nu odödlig i Kiruna. Under lördagkvällen hissades Salmings hyllningsflagga i Matojärvi, Kiruna, medtagen från Toronto. ”De har behandlat mig som guld ”, säger Börje Salming till SVT Sport.

I oktober hyllades Börje Salming när hans tröjnummer hängdes upp i Toronto Maple Leafs hemmaarena Air Canada Centre. I kväll var det dags för en ny hyllning, men där allt började – hemma i Matojärvi ishall, Kiruna.

Toronto på plats

Toronto Maple Leafs delegation var på plats med den medhavda hyllningsflaggan från andra sidan Atlanten som hissades upp längs ena kortsidan i samband med det lokala mötet mellan Kiruna AIF och Malmberget.

– Börje Salming är en av de största i Maple Leafs historia. Även när Kanada mötte Sverige 1976 i Kanada Cup i Toronto fick han den största och längsta ovationen av någon spelare. Det visar hur mycket han betyder för våra fans, säger Mike Ferriman från Torontos organisation till SVT Sport.

”Sverige ska vara stolta”

Även hans gamla lagkamrat Tiger Williams var på plats för att närvara på ceremonin.

– I mina ögon är han topp fem av de bästa backarna som någonsin spelat i NHL. Anledningen till att han var så bra för att han var en så bra person. Bra människor åstadkommer fantastiska saker, och han var en fantastisk spelare och människa och är det fortfarande. Jag är väldigt glad att jag fick komma till hans hemstad, säger han till SVT Sport.

– Sverige ska vara väldigt stolta över honom – de borde ha en flagga på honom hängandes i varje stad.

”Fantastiskt fint”

Det var ett stolt ögonblick för 65-åringen.

– Det är fantastiskt vad de har gjort här på lilla ”Mato”, det är fantastiskt roligt, säger Salming till SVT Sport och fortsätter:

– Man är imponerad av Kanada att de gör så här, de har mycket hjärta. Att komma över hela vägen hit för att ge och sätta upp flaggan här är fantastiskt fint.

– När jag kom dit och spelade -73, ända sedan dess har de tagit hand om mig som guld och fortsätter likadant. Det är det som är så fantastiskt med dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.