Alexander Nylander kan draftas högre än brodern i nattens draft. Foto: TT

I natt kan han bli bäst i familjen

Uppdaterad
Publicerad

För två år sedan gick William Nylander som åttonde spelare till Toronto. I år kan han trumfas av lillebror. Alexander Nylander, 18, är den hetaste svensken inför nattens NHL-draft.

I natt är det dags för NHL-lagen att återigen tinga världens bästa talanger. Hetaste svensken inför draften är en spelare med ett väldigt bekant efternamn, Alexander Nylander.

18-årige Alexander, son till förre NHL-stjärnan Michael Nylander, tippas gå som bäst sexa i draften. Därmed har han chans att slå Williams åttondeplats från draften för två år sedan – något som storebror lyfte upp när han fick chansen att intervjua honom för Toronto Maple Leafs räkning.

– Vi får se, man vet aldrig. Men jag tror det, svarade Alexander Nylander syrligt på broderns fråga.  

Historisk säsong

Alexander kommer från en fantastisk säsong i den kanadensiska juniorligan och laget Mississauga Steelheads. Visserligen fick de se sig besegrade i slutspelet men Alexander blev efter säsongen – som förste svensk någonsin – utvald till årets rookie i CHL, organisationen som håller samman de tre stora kanadensiska juniorligorna.    

Oavsett vilket lag som tingar honom har han som målsättning att försöka ta en plats i NHL till hösten. Skulle inte så bli fallet har han dock gott om alternativ.

– Målet är såklart att försöka ta en plats i NHL, men blir det inte så har jag några alternativ i att spela i AHL eller hemma i Sverige och SHL, säger Alexander till hockeysverige.se.

Fler svenskar kan gå högt

Utöver Alexander Nylander tippas fler svenskar gå högt under de inledande rundorna. Färjestads Rasmus Asplund har legat högt på draftlistorna hela säsongen och är den svensk som ligger närmast att klämma sig in i förstarundan.

Samtidigt har Luleås målvakt, Filip Gustavsson, och Frölundas Carl Grundström goda chanser att bli tingade tidigt i andra rundan.

NHL-draftens inledande runda går av stapeln i natt klockan 01.00 svensk tid. Resterande rundor avgörs lördag 16.00.

Så går NHL-draften till

NHL-draften genomförs varje år och består av sju omgångar. Ordningen i vilken lagen väljer bestäms efter placeringen i ligan samt en lottning mellan de sämsta lagen.

De sämsta lagen får välja först och har därmed chansen att välja de bästa spelarna.  

Ursprungligen har varje lag tillgång till ett val i var och en av de sju draftomgångarna. Valmöjligheterna används dock som bytesvaror när lag byter spelare med varandra under säsongerna. Det gör att enstaka lag kan sitta på två eller kanske tre val i draftrunda ett, medan andra lag inte får göra sitt första val förrän i omgång tre.

Ju tidigare en spelare väljs i draften desto större talang anses han vara. Mats Sundin är den enda svensk som valts som nummer ett – vilket skedde 1989.

Högst draftade svenskarna:

1:a

Mats Sundin – 1989

2:a

Daniel Sedin – 1999

Victor Hedman – 2009

Gabriel Landeskog – 2011

3:a

Henrik Sedin – 1999

4:a

Nicklas Bäckström – 2006

Adam Larsson – 2011

5:a

Björn Johansson – 1976

Elias Lindholm – 2013

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.