Henrik Lundqvist höll nollan mot Finland och vill stå i kväll igen mot Lag Nordamerika. Foto: BILDBYRÅN

Lundqvist vill jaga ny nolla i kväll

Uppdaterad
Publicerad

Han missade den första matchen på grund av feber.

I går var Henrik Lundqvist tillbaka i kassen – och spikade igen för Tre Kronor.

”Jag hoppas att jag får spela mot Lag Nordamerika också”, säger han till SVT Sport.

Efter att ha stått över den första matchen mot Ryssland var Henrik Lundqvist tillbaka mellan stolparna i går.

Efter ett par ganska skakiga insatser i matcherna inför World Cup, och sjukdom i början av turneringen, fanns det en del frågetecken om målvaktens status.

World Cup i ishockey

De försvann helt efter att Lundqvist räddade samtliga 36 skott, höll nollan och bar Tre Kronor till två tunga poäng.

– ”Henke” var fantastisk. Riktigt grym. Men Jacob storspelade i första matchen och jag tycker att vi har tre bra målvakter. Vem som helst kan kliva in, säger Daniel Sedin till SVT Sport.

”Inte i semifinal än”

Lundqvist själv vill fortsätta i målet – men han har inte fått klartecken från förbundskapten Grönborg.

– Jag har inte pratat med Rikard än så jag ska inte gå händelserna i förväg, men jag hoppas att jag får spela, säger han till SVT Sport och fortsätter:

– Vi är inte i semifinal än så det är viktiga poäng som står på spel. Men i slutändan är det coacherna som bestämmer vem som står.

Tre Kronor har vunnit båda sina matcher men haft det ganska trögt offensivt. Bara fyra mål framåt, varav ett i tom bur mot Finland i går.

Möter orutinerade talanger

Kvällens motståndare, Lag Nordamerika, har en desto frejdigare offensiv. Framtidslaget, med transatlantiska spelare som är 23 år eller yngre, utklassade Finland (4–1) i första matchen och pressade Ryssland men föll till slut med uddamålet (3–4).

– Jag har sett båda deras matcher och de spelar en hockey som är fantastiskt kul att titta på. Det gäller att vi försvarar oss med fem man, säger Daniel Sedin.

– Det kommer att bli en tuff match. De har mycket skicklighet i laget och vi får inte ge dem för mycket tid med pucken. Men de har inte lika mycket rutin som vi har, säger Loui Eriksson till SVT Sport.

Matchen mellan Tre Kronor och Lag Nordamerika börjar 21.00 i kväll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

World Cup i ishockey

Mer i ämnet