Ingen SHL-klubb som SVT Sport pratat med är på väg att följa Kiruna och bli HBT-certifierade.

HBT-certifiering – inget SHL-klubbarna diskuterat

Uppdaterad
Publicerad

Kiruna har fått mycket uppmärksamhet efter att klubben HBT-certifierats. Men i SHL är det ingen av de klubbar som SVT Sport talat med som ser ut att gå i Kirunas fotspår.

RFSL har sedan 2008 certifierat och utbildad verksamheter som arbetar för en bra arbetsmiljö och ett respektfullt bemötande utifrån ett hbt-perspektiv. I juni påbörjade Kiruna, som första hockeyklubb, certifieringsprocessen med målet att bli den första hbt-certifierade föreningen landet.

Ett fokus på hbt-frågor (står för homosexuella, bisexuella och transpersoner) har gett division 1-laget rejält med uppmärksamhet i media, men SHL lagen som SVT Sport varit i kontakt med ser inte ut att kopiera Kirunas upplägg – åtminstone inte just nu.

Jan-Erik Silfverberg, ordförande Brynäs

– Vi har inte pratat om det, men alla är välkomna, även HBT-personer förstås. Det är något som kommer rent allmänt att man talar om att man accepterar, det känns ju ganska naturligt idag i samhället jämfört med för 30-40 år sedan.

Kaarel Lehiste, ordförande Djurgården

– Vi har haft mycket på agenda senaste åren sedan vi åkte ur Eliserien, bland annat att sanera ekonomin och starta ett damlag och genomföra en ungdomssatsning, så det har inte varit på  agendan. Nu börjar vi få grepp om ekonomin och det sportsliga så nu kan vi börja lyfta blicken och diskutera vårt framtida värdegrundsarbete och framtidsprojekt. Så vi kommer absolut att ta upp denna fråga på nästa styrelsemöte. Jag tycker att det ligger i tiden och det är bra och starkt av Kiruna att göra detta.

Anders Holst, ordförande Leksand

– Jag har inte studerat det närmare hur de har resonerat eller har de lagt upp det men det låter spännande. Det är inget vi har diskuterat hos oss så här långt men vi kan tänka oss att titta på det.

Curt Johansson, ordförande Luleå

– Jag har följt det noga och det är positivt. Vi har för närvarande inte diskuterat det själva men det utesluter inte att vi diskuterar det i framtiden. Vi har våra grundvärderingar där det står hur våra ungdomar ska uppträda men vi har inte diskuterat just certifiering.

Thomas Byberg, ordförande Modo

– Vi är positiva till Kirunas initiativ, vi har inte diskuterat det själva men det lär säkert komma upp. Vi jobbar brett med att alla ska vara välkomna och naturligtvis allas lika värde och chans att få vara med.

Pär Nordlund, ordförande Skellefteå

– Det är väl ett bra initiativ från Kiruna, även om jag inte exakt vet vad hbt-certifiering innebär. Vi har inte funderat på just det, men vi har en värdegrund i föreningen i stadgarna som vi är noga med. Det handlar om religion, hudfärg och sexualitet och när exempelvis en knatte börjar i föreningen så får den information om vad som gäller i sådana här frågor. Kanske är det som Kiruna gör något vi gör i framtiden, men just nu är det inte aktuellt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.