Foto: TT Nyhetsbyrån

”Inte säker på att folk vill ha oss här”

Uppdaterad
Publicerad

Senast de möttes blev Sverige överkört.

I kväll drabbar svenskarna samman med Lag Europa igen – och en plats i finalen står på spel.

”Vi har slagit dem tidigare och förhoppningsvis kan vi göra det igen”, säger Mats Zuccarello.

”Hittar vi vårt spel är det inte många lag som kan slå oss”, kontrar Patrik Berglund.

Kanada är klart för final i ishockeyns World Cup efter att ha slagit Ryssland i den första semifinalen i natt. I kväll klockan 19 svensken tid avgörs vilka som får ta sig an värdnationen i finalen.

Sverige tar sig an turneringens överraskning Lag Europa i en repris på genrepsmatchen inför mästerskapet.

World Cup i ishockey

Då blev svenskarna överkörda 2-6 och därefter har européerna fortsatt att vinna beundrare. Lag USA har fått åka hem redan efter gruppspelet på bekostad av hopplocket från åtta olika europeiska länder.

Fortsatt skrälla

Och lag Europa är inte nöjda ännu. Inför Sverige-matchen är självförtroendet på topp.

– Det här är vår chans att gå långt i en turnering som denna. Jag är inte säker på att folk vill ha oss här, men här är vi. Och vi har förtjänat det. Vi spelar mot ett bra lag i Sverige och det kommer att bli en tuff match. Men vi har slagit dem tidigare och förhoppningsvis kan vi göra det igen, säger norrmannen Mats Zuccarello.

Arrangören, NHL, hade knappast räknat med att turneringens mest nederlagstippade lag skulle sno slutspelsplatser av de klassiska hockeynationer.  

– Vi har inget att förlora, alla dömde ut oss med en gång. Vi är här och vi har kul. Kul på träning och kul utanför isen. Alla är bra polare. Vi kommer att gå ut och ha kul och så får vi se vad som händer, säger Zucarello.

”Inte nöjda”

Slovenske superstjärnan Anze Kopitar skördar internationella framgångar som inte hade varit möjligt med hans eget landslaget – och nu ska det fixas finalplats:

– Vi ville visa upp oss, visa att det här kan fungera. Vi var inte bara här för att förlora tre matcher och åka hem. Jag tycker att vi har kommit samman bra och vi har en fin kemi i laget. Det visar sig på isen och nu kommer vi inte att vara nöjda med vår plats i semifinalen. Vi vill vinna matcher och det är planen nu.

Svenskarna är ödmjuka med bakgrund av just den där tunga genrepsförlusten – och väl medvetna om att européerna växlat upp ytterligare sedan dess.

– De har individuell skicklighet på varje position. De spelar väldigt bra ishockey som tagit sig hit. Och vi kommer att möta ett mycket bättre lag än det lag vi mötte i genrepet så vi ska se till att vara redo att spela en bra match, säger Erik Karlsson.

”Mycket mer stabila”

Faktum är dock att Sverige är favorit i semfinalen och tippas göra kanadensarna sällskap i finalen. Extraspelaren Patrik Berglund är inne på att det svenska laget tagit flera steg under turneringens gruppspel – och att man inte ska läsa in för mycket i genrepsförlusten.

– Det var en träningsmatch och det var mycket misstag från vår sida. Jag tror säkert att fokus var där men någonstans var det ändå otroligt slarvigt just i laget just då. De andra tre matcherna har varit mycket mer stabila, säger Berglund och fortsätter:

– Det var mycket små misstag, vi fick inget flyt i spelet rakt igenom de 60 minuterna. Men om vi bara spelar inom det system vi ska göra så kommer vi att hitta det spel vi är väldigt duktiga på. Då är det inte många lag som kan slå oss.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

World Cup i ishockey

Mer i ämnet