Sverige utslaget efter finsk uppläxning

Uppdaterad
Publicerad

Damkronorna blev uppläxade av Finland i VM-kvartsfinalen. Det tog inte mer än fyra minuter för eviga rivalen att ta ledningen i matchen. Därefter barkade det åt ett håll.

Sverige föll med hela 4-0 och är utslaget i VM i USA.

– Vi fick inte starten vi hade hoppats på. Vi hade hoppats på att leva lite längre in i matchen för att få dem att fundera lite. De är sedan väldigt bra och kan hota väldigt högt upp, säger Leif Boork till SVT Sport.

Sverige har förlorat alla säsongens åtta möten mot Finland. Tisdagens VM-kvartsfinal var inget undantag. Damkronorna fick en mardrömsstart och låg efter sex minuter under med 2-0. Det lyckades inte damerna vända.

Ishockey-VM

”De kom över oss hårt”

Sara Säkkinen tryckte fyra minuter in i matchen in 1-0, medan Linda Välimäki utökade till 2-0. Sverige gjorde flertalet försök att trycka på framåt, men lyckades inte få in en rejäl press mot motståndarmålet för en reducering.

– De kommer över oss ganska hårt. Det är tufft att ligga under med 0-2, men det är långt kvar av matchen. Om vi får in mer puck på mål, så kan vi vända på det här, sa Erika Grahm efter första perioden till SVT Sport.

Uddlöst Sverige

I andra perioden hade Sverige mer puck i offensiv zon. Det hjälpte ändå inte. Finland var effektivt och utökade till 3-0 genom Jenni Hiirikoski.

– Vi pratade om en förändring inför andra, men det fanns inte så mycket att laborera med. Vi försökte göra ett par förändringar med tekningsuppställningar och genom att skälla på dem, men Finland var bättre, säger Boork.

Mer än så blev det inte för damkronorna. Finland gick i stället ifrån till 4-0 och är klart för semifinal mot Kanada, medan Sverige får summera turneringen och resa hemåt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ishockey-VM

Mer i ämnet