Jättekrossen – Kanada världsmästare

Kanada kan titulera sig världsmästare efter att ha krossat Ryssland i finalen med klara 6-1, i en av de mest ensidiga finalerna någonsin i VM.

Kanadas resa till VM-guldet blev betydligt bekvämare än det spekulerades i på förhand. Total överkörning av Ryssland i finalen och seger med 6-1.

Den första perioden avverkades i ett ursinnigt tempo men första målet lät vänta på sig tills det var knappt två minuter kvar av första perioden. Tyler Ennis slängde in pucken framför mål och den styrdes via Cody Eakins skridsko in bakom Sergej Bobrovsky i Rysslands mål.

Ishockey-VM

Det dröjde inte lika långt in i andra perioden innan målet kom och det var Kanada som utökade sin ledning. Denna gång var det Tyler Ennis som tog köksvägen och hittade nätet med två minuter spelade av den andra perioden. Och det var ju ändå bara början.

Två mål på 54 sekunder

Fem minuter senare följde en riktig mardrömsminut för Ryssland. Först gjorde lagkaptenenSidney Crosby 3-0 när han retfullt enklet lirkade upp pucken i krysset och i nästa kanadensiska anfall var det målkungen Tyler Seguins tur att öppna målkontot i finalen till 4-0, briljant framspelad av Claude Giroux, och överkörningen var ett faktum.

Kanada var fullständigt överlägsna i den andra perioden, otroliga 14-1 i skott och ryssarna var skakade.

Förnedringen ett faktum

Tredje perioden var mest en transportsträcka. Ryssland försökte men hade svårt att skapa farliga chanser mot ett stensäkert kanadensiskt försvar. Istället gjorde Claude Giroux 5-0 halvvvägs in i den sista perioden i powerplay framspelad av Sidney Crosby.

Nathan MacKinnon strödde salt i såret när han slängde iväg ett slumpskott som Bobrovsky tappade in till 6-0.

Jevgenij Malkin tröstmålade för Ryssland när han styrde in reduceringen till 6-1, men det var bara av akademiskt intresse. Kanada tog hem guldet i en av de mest ensidiga VM-finalerna någonsin.

Matchfakta

Kanada-Ryssland

6-1

(1-0, 3-0, 2-1)

Första perioden: 1-0 (18.10) Cody Eakin (Tyler Ennis, Jake Muzzin).

Andra perioden: 2-0 (1.56) Tyler Ennis (Cody Eakin, Sean Couturier), 3-0 (7.22) Sidney Crosby (Jordan Eberle, Dan Hamhuis), 4-0 (8.06) Tyler Seguin (Claude Giroux, Tyson Barrie).

Tredje perioden: 5-0 (8.58) Claude Giroux (Sidney Crosby, Ryan O'Reilly) spel fem mot fyra, 6-0 (9.50) Nathan MacKinnon (David Savard), 6-1 (12.47) Jevgenij Malkin (Sergej Mozjakin, Dmitrij Kulikov).

Skott: 37-12 (15-5, 14-1, 8-6).