Sören Persson och Morgan Johansson är två av slutspelsdomarna. Foto: Stefan Persson/Bildbyrån

Johansson: ”Domarna har gjort det förbannat bra”

Uppdaterad
Publicerad

SVT Sports expert Mikael Renberg anser att domarnivån har varit för dålig under SHL-slutspelet.

Men han får mothugg av tränarna.

– Domarna har gjort det förbannat jävla bra, säger HV71:s Andreas Johansson.

Enligt Renberg accepteras spelförstörande moment som slashings, trippings och fasthållningar allt mer, vilket leder till en sämre och långsammare hockey.

I en enkätundersökning gjord av SVT Sport håller majoriteten av slutspelstränarna med om att bedömningsnivån förändrats från grundserien till slutspelet – något som inte behöver vara negativt.

SHL-slutspelet 2014

Andreas Johansson, HV71:

– När det blir slutspel så går nivån upp på allt. Spelarna och publiken blir mer intensiva. Domarna påverkas också såklart. Jag har inte sett något problem med det, jag gillar när ribban höjs. Vi får aldrig förlora att hockey är en kampsport. Jag tycker det har varit kanon i slutspelet, helt perfekt. Så borde de vara i de 55 omgångarna dessförinnan också. Domarna har gjort det förbannat, jävla bra i de matcher där jag har varit inblandad.

Roger Rönnberg, Frölunda:

– Jag kan bara uttala mig om vår kvartsfinalserie. Där var det en konsekvent bedömning som inte gynnade något av lagen. Men jag tycker att toleransnivån på vissa spelförstörande moment är onödigt hög i slutspelet.

Sam Hallam, Växjö:

– Toleransnivån har definitivt höjts under säsongen, det är något man måste ha i beräkning för att vara ett framgångsrikt lag i slutspelet. Det ställs ännu mer krav på jobbet för att ta sig in framför mål. Om det är rätt väg att gå eller inte vill jag däremot inte lägga någon värdering i nu. Jag vill inte rikta någon kritik mot domarna, de har hållit en bra nivå ändå och varit rättvisa åt båda håll. Vi har haft bra team i våra matchserier, både kvarts- och semifinal.

Tommy Jonsson, Brynäs:

– Nivån höjs på precis allt i ett slutspel. Spelet blir tuffare, snabbare och det blir mer känslor. Kanske blir det omedvetet så att domarna släpper mer. Men jag tycker det ska vara så också. I början av säsongen var det nästan komiskt ett tag, nästan innebandyregler. Efterhand faller domarna in i den nivån som spelarna lägger sig på och i slutspelet höjs toleransen ytterligare ett snäpp. Jag tycker att bedömningsnivån under slutspelet har varit okej.

Bert Robertsson, Skellefteå:

– Att nivån är varierande under säsongen vet vi om, och så skiljer det sig lite från domare till domare. Det fysiska spelet får man aldrig ta bort, det är en krydda. Många fastnar för hockeyn just tack vare kampmomentet på banan. Samtidigt vill folk se skicklighet och finess och där gäller det att hitta en balans. Domarna gör så gott de kan och jag har svårt att betygsätta deras insats när jag är mitt uppe i en finalserie.

Leif Carlsson, Färjestad

– Man kan ju alltid diskutera vilken nivå domarna ska ha, men det viktigaste är att de är konsekventa eftersom spelarna ganska fort läser av vilken nivå man ska ligga på. Skiljer den sig från omgång till omgång eller mellan olika perioder och det blir annat i ett slutspel, då är det svårt och skapar irritation på banan. Under säsongen som helet har det varit lite upp och ner och det har varit lite svårt. Här i slutspelet tycker jag att det har varit en okej nivå. Spelarna har fått avgöra matcherna och det är det viktiga.

SVT Sport har även sökt Linköpings Roger Melin och Luleås Jonas Rönnqvist för kommentar.​

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SHL-slutspelet 2014

Mer i ämnet