Skellefteå krossade Färjestad

Jimmie Ericsson fick fastställa slutresultatet när han styrde in 8-1 och uppförsbacken är enorm för Färjestad. Frågan är om publiken någonsin kommer att sluta sjunga i Skellfteå Kraft Arena. – Det har varit sån här stämning hela slutspelet, säger en nöjd Jimmie Ericsson, som inte kan låta bli att dra på smilbanden, till Kanal 5.

– Vi fortsatte att spela vårat spel konsekvent och satte hög press på dem, säger Ericsson.

Det är lätt att glömma att Färjestad fick en drömöppning. Pontus Åberg drev in i slottet och drog in ett rappt handledsskott efter tio minuter. Det lovade gott. Men något hände. Skellefteå hände.

SHL-slutspelet 2014

Skellefteå gjorde både 1-1 och 2-1 (Jimmie Ericssons elfte slutspelsmål) innan sen Oskar Sundqvist satte 3-1 på ett friläge – i boxplay.

– Det är skönt att de trillar in. Vi kommer med fart och går på rus, vi tar vad som bjuds, säger Jimmie Ericsson till Kanal 5 efter den första perioden.

Och visst trillade målen in.

Ingen hejd på målkalaset

Färjestad inledde den andra perioden med att byta målvakt. Fredrik Pettersson-Wentzel klev av isen och Pekka Tuokkola kom in.

Elva minuter in i den andra perioden kastades en puck in på mål, en puck som trillade ned vid Joakim Lindströms blad och han kunde enkelt göra 4-1. Mindre än tre minuter senare satte Melker Karlsson 5-1 på ett riktigt ”Mats Sundin-manér” när han åkte från mittzon och bröt sig in framför kassen.

”Kriga för skölden”

Ställningen 5-1 efter två perioder, och Färjestad Magnus Nygren säger så här:

– Det är jobbigt, speciellt eftersom vi börjar matchen så bra. Det är en rejäl uppförsbacke nu, men vi ska kriga för skölden, säger han inför den tredje perioden.

Men kriget kom av sig. Direkt i inledningen av tredje perioden satte Melker Karlsson sitt andra för kvällen. 6-1 rätt upp i krysset och dryga minuten efter det stänkte Pierre-Edouard Bellemare in 7-1 mellan benen på Tuokkola.

Största segern

Tre minuter in i tredje gjorde också Jimmie Ericsson sitt andra för kvällen när han styrde in 8-1. Färjestad krossades i kväll. Det är den största segern i en finalmatch sedan elitserien startade 1975–76.

Inget lag har någonsin hämtat upp ett 3-0-underläge i en matchserie. Och Karlstadslaget ser ut att få en mycket svår uppgift.

– Just nu är det inte alls roligt. Det måste finnas lite stolthet. Efter en kvart äger Skellefteå matchen, säger Färjestads tränare Leif Carlsson.