Svenskorna jublar efter matchen. Foto: Adam Göransson

JVM-brons till Sverige efter dramatisk match

Sverige tog brons i damernas junior-VM (U18) efter en dramatisk 2-1-seger över Ryssland. Celine Tedenby och Sara Hjalmarsson sköt målen som säkrade medaljen för Sverige.

”Jag är superglad”, säger förbundskapten Ylva Lindberg till Expressen.

Bronset var Sveriges femte medalj genom tiderna (alla brons) och den första sedan 2013. Därmed fick laget en fin avslutning på mästerskapet efter förlusten i semifinalen mot USA.

Modos Celine Tedenby och AIK:s Sara Hjalmarsson gjorde Sveriges båda mål i den första perioden och man såg ut att gå mot en säker seger.

Sen reducering av Ryssland

Men då reducerade Ryssland med knappt fem minuter kvar att spela och skapade rejäl spänning i matchen. Sveriges målvakt Emma Söderberg, som utsågs till turneringens bästa målvakt, kunde dock stå emot den ryska forceringen. Ryskorna vann skotten i sista perioden med 15-4 men Sverige vann matchen.

– Det känns jätteskönt, jag är superglad. Jag vet inte vad jag ska säga, det är svårt att hitta ord. Det är väldigt roligt för de här tjejerna, säger förbundskapten Ylva Lindberg till Expressen.

USA blev världsmästare

Bronsmedaljen är också en flygande start för nya förbundskaptenen Ylva Lindberg, den första kvinnliga i svensk ishockey.

Celine Tedenby blev lagets bästa målskytt med fyra mål och backen Jessica Adolfsson, Brynäs, bästa poängplockare med sju poäng (1+6).

USA vann finalen över Kanada med 3-2 och försvarade därmed sitt guld.