Kanada ett steg närmare World Cup-titeln

Kanada tog den första segern i bäst av tre när World Cup-finalen inleddes under natt. Man besegrade Lag Europa med 3-1, trots att spelet inte övertygade med kanadensiska mått mätt. ”Vi kan spela bättre, men vi hittade till slut ett sätt att vinna”, säger lagets stora stjärna Sidney Crosby till AP.

Blandlaget Europa, med spelare från åtta olika länder, var på förhand tippade att sluta sist i turneringen. Men under natten spelade man den första finalmatchen mot värdnationen Kanada på Air Kanada Center i Toronto och förlorade.

– Vi är så klart besvikna just nu men samtidigt kan det här vara den bästa matchen vi spelat i turneringen, säger den slovenske kaptenen Anze Kopitar till Reuters efter matchen.

World Cup i ishockey

– Vi spelade en stark match där vi skapade många chanser, men som vi inte förvaltade. Vi kan vara stolta över bedriften att spelat så jämnt mot Kanada, säger Lag Europas coach Ralph Krueger på presskonferensen efter matchen.

Kanadas förstakedja gav seger

Men Kanadas förstakedja satte stopp för Lag Europas segersvit i slutspelet.

Brad Marchand och Patrice Bergeron gjorde varsitt mål och kedjan, som leds av superstjärnan Sidney Crosby (två assist), gjorde sammanlagt sex poäng i 3–1-segern. Förstakedjan har stått för suveräna 22 poäng så här långt i turneringen.

Sverigedödare målskytt

När Steven Stamkos satte 2-0-målet för Kanada, bara 13.20 in i matchen trodde kanske många att Europa var uträknat. Men laget skulle komma tillbaka. Tomas Tatar, som skickade ut Tre Kronor ur turneringen i söndagens semifinal, gjorde sitt tredje raka mål på två matcher när han reucerade till 2-1, sju minuter in i andra perioden.

Efter knappt halva tredje kom andra målet från Kanadas förstakedja. Den här gången var det Patrice Bergeron som sköt 3–1 från nära håll sedan Sidney Crosby spelat fram.

Den andra finalen spelas natten till fredag svensk tid.